انواع عایق الاستومری

استفاده از انواع عایق الاستومری برای جلوگیری از اتلاف انرژی در ساختمان‌ها و صنایع مختلف کاربرد زیادی دارد. عایق‌های الاستومری از مواد انعطاف‌پذیری به نام اتیلن، پروپیلن و داین ساخته می‌شوند. وزن سبک و انعطاف‌پذیری بالا از جمله مزایا و دلایل کاربرد عایق الاستومری است که از آن‌ها برای عایق‌کاری تأسیسات ساختمانی، سیستم‌های گرمایشی و سرمایشی، کانال‌های هوا و صنعت خودروسازی استفاده می‌شود.

در نحوه نصب عایق های الاستومری باید به نکات مهمی مانند تمیز بودن سطح، استفاده از ابزارهای باکیفیت مانند نوار عایق توجه کرد. در این مقاله از گروه صنعتی تجاری وستاورس انواع عایق الاستومری، کاربرد آن‌ها و اصول مربوط به نحوه نصب را بررسی می‌کنیم.

عایق الاستومری چیست؟

عایق‌های الاستومری نوع خاصی از لاستیک‌های مصنوعی هستند که به‌عنوان عایق حرارتی و صوتی مناسب در صنایع مختلف و ساختمان‌سازی از آن‌ها استفاده می‌شود. عایق‌های الاستومری از مواد غیرسمی، سلول بسته (EPDM) و انعطاف‌پذیر تشکیل شده‌اند و می‌توان به‌عنوان جایگزین مناسب برای عایق‌های سنتی از آن‌ها استفاده کرد.

عایق‌های الاستومری در برابر عوامل مختلف محیطی مانند رطوبت، حرارت، گرما و گردوغبار مقاومت زیادی دارند. با استفاده از انواع عایق الاستومری می‌توان مصرف انرژی را به میزان زیادی بهینه‌سازی کرد.

مزایای استفاده از عایق های الاستومری

عایق‌های الاستومری به دلیل ویژگی‌ها و مزایای منحصربه‌فردی که دارند به طور گسترده در صنایع مختلف استفاده می‌شوند. مزایای انواع عایق الاستومری عبارت‌اند از:

  • استحکام بالا در برابر فشار، ضربه، خوردگی، اوزون و اشعه ماورا بنفش
  • سازگاری با محیط‌زیست، عدم انتشار گازهای HCFC و CFC
  • وزن سبک و دارای وزن 65-45 کیلوگرم بر متر مربع
  • ضریب انتقال حرارت بسیار پایین، قابلیت چسبندگی و پذیرش رنگ بالا
  • دارای ضریب مقاومت بسیار بالا در برابر نفوذ بخار آب
  • مقاومت بالا در برابر اسیدها، بازها و روغن‌ها
  • مقاومت بالا در برابر انتقال صدا در لوله‌ها و کانال‌های هوا
  • عدم امکان رشد باکتری و قارچ در آن‌ها
  • مقاومت در برابر آلودگی‌های بیولوژیکی
  • مقاومت بالا در برابر هیدروکربن‌ها و ترکیبات آروماتیک

سهولت در نصب و تعمیر

مزایای مهم انواع عایق الاستومری یعنی دوام و استحکام بالا، بهره‌وری انرژی، جذب صدا و… این متریال‌ها را به یک گزینه مهم و کاربردی تبدیل کرده است. به همین دلیل شاهد افزایش کاربرد عایق الاستومری علاوه بر ساختمان در صنایع مختلف مانند نفت، گاز، پتروشیمی، مبدل‌های حرارتی و اتصال‌های صنعتی هستیم.

نقش عایق الاستومری در بهینه سازی انرژی

نقش عایق الاستومری در بهینه سازی انرژی

یکی از مهم‌ترین دلایل استفاده از انواع عایق الاستومری نقش آن‌ها در بهینه‌سازی انرژی و پیشگیری از اتلاف انرژی است. عایق‌های الاستومری مختلف ضخامت‌های گوناگون دارند؛ ولی ضخامت معمول و استاندارد آن‌ها 3 سانتی‌متر است. نقش عایق الاستومری در پیشگیری از اتلاف انرژی به این صورت است:

1. رسانای گرما

یکی از مهم‌ترین مزایای عایق‌های الاستومری مقاومت بالای آن‌ها در برابر گرما و حرارت بوده و به‌عنوان رسانای گرمای بسیار مناسب عمل می‌کنند. جریان گرما در شرایط استاتیک از سطح مواد همگن عبور می‌کند. رسانایی گرمایی عایق الاستومری نشان‌دهنده قابلیت انتقال گرمای متریال‎ها است.

2. مقاومت در برابر نفوذ بخار آب

عایق‌های الاستومری در برابر نفوذ آب بسیار مقاوم هستند و این ویژگی به‌ویژه زمانی بیشتر مشخص می‌شود که از عایق در یک محیط با دمای پایین‌تر از دمای محیط استفاده شود. در چنین شرایطی برای اینکه بخار آب به تعادل برسد تلاش می‌کند به داخل عایق نفوذ کند. هدایت گرمایی آب نسبت به عایق حدود 16 برابر بیشتر است و نفوذ آب بر کارایی عایق تأثیر منفی می‌گذارد.

مهم ترین ویژگی های انواع عایق الاستومری

انعطاف‌پذیری و مقاومت بالا از دلایل مهمی هستند که موجب گسترش کاربرد عایق الاستومری در صنایع مختلف می‌شوند. ویژگی‌های انواع عایق الاستومری عبارت‌اند از:

1. ساختار سلول بسته

منظور از ساختار بسته عایق الاستومری این است که سلول‌های فوم جدا از یکدیگر هستند. این نوع پیکربندی سلول‌های بسته موجب افزایش مقاومت مواد در برابر جذب رطوبت می‌شود. علاوه بر این، مانع تشکیل تراکم در سطوح سرد شده و درنتیجه کاربرد عایق الاستومری برای شرایطی که کنترل رطوبت ضروری است گزینه بسیار مناسبی محسوب می‌شود.

2. عایق حرارتی و صوتی

عایق‌های الاستومری دارای ویژگی‌های عایق حرارتی بوده و موجب کاهش انتقال حرارت شده و درنتیجه موجب حفظ دمای ثابت در سیستم‌های HVAC می‌شود. عایق‌های الاستومری با ویژگی هدایت حرارتی ناچیز موجب بهینه‌سازی مصرف انرژی شده و در طول زمان موجب صرفه‌جویی در هزینه انرژی می‌شوند. علاوه بر این، عایق‌های حرارتی با ویژگی جذب صدا موجب کاهش نویز در سیستم‌های HAVC شده و با کاربرد عایق حرارتی در این سیستم‌ها محیط داخلی راحت و آرام‌تر می‌شود.

3. نصب، تعمیر و نگهداری

ویژگی مهم دیگری که انواع عایق الاستومری دارند اینکه تعمیر و نگهداری آن‌ها بسیار کم‌هزینه و آسان است. برای افزایش طول عمر و کارایی عایق‌های الاستومری بازرسی‌های دوره‌ای برای ارزیابی علائم فرسودگی یا آسیب موجب افزایش طول عمر آن‌ها می‌شود. علاوه بر این، نحوه نصب عایق های الاستومری آسان بوده و این به دلیل انعطاف‌پذیری این متریال‌های مهم است.

آشنایی با انواع عایق الاستومری

آشنایی با انواع عایق الاستومری

عایق‌های الاستومری از مواد انعطاف‌پذیر و سلول بسته؛ یعنی داین، اتیلن و پروپیلن ساخته شده‌اند و به دلایلی همچون مقاومت بالا، رسانای گرما و حرارت و سازگاری با محیط‌زیست کاربرد زیادی دارند. به همین دلیل کاربرد عایق الاستومری در صنایع مختلف می‌تواند مانع اتلاف انرژی و گرما و صرفه‌جویی در هزینه‌ها شود. انواع عایق الاستومری عبارت‌اند از:

1. عایق الاستومری رولی یا ورقه‌ای

این نوع عایق الاستومری در ضخامت‌های گوناگون تولید و بر اساس شرایط آب‌و‌هوایی و مکان موردنظر استفاده می‌شود. کاربرد عایق الاستومری ورقه‌ای و رولی در هر دو محیط خارجی و داخلی بوده و جایگزین مناسبی برای پشم و شیشه است. ساختار سلول بسته عایق الاستومری رولی و ورقه‌ای مانع اتلاف حرارت و انرژی ساختمان شده و طول عمر تأسیسات نیز افزایش می‌یابد.

2. پروتکت بلک (Protect Black)

نوع دیگری از انواع عایق الاستومری نوع پروتکت بلک است. پروتکت بلک نوعی عایق حرارتی انعطاف‌پذیر است که ساختار غیرمتخلخل دارد. مقاومت بالا در برابر رطوبت، آب و آلودگی از ویژگی‌های عایق پروتکت بلک است و از آن برای ایزوله کردن مکان‌هایی استفاده می‌شود که میزان آلودگی و رطوبت در آن‌ها بالا است.

3. عایق الاستومری رولی ساده

این نوع عایق‌های الاستومری بسیار سبک بوده و مقاومت بالایی در برابر مواد شیمیایی، رشد باکتری و قارچ، رطوبت و گردوغبار دارند. نحوه نصب عایق الاستومری رولی ساده بسیار راحت بوده و از آن‌ها برای عایق کاری سیستم‌های تهویه در فضاهای بسته استفاده می‌شود.

4. عایق الاستومری پشت چسب‌دار

نوع دیگری از انواع عایق الاستومری نوع پشت چسب‌دار است که تمام ویژگی‌های عایق الاستومری استاندارد یعنی مقاومت و انعطاف‌پذیری بالا، وزن سبک و… را دارد. ازجمله مزایای این نوع عایق الاستومری نصب آسان، صرفه‌جویی در وقت و کاهش هزینه‌های جاری مربوط به عایق الاستومری است.

5. عایق الاستومری رولی شانه تتخم مرغی

کاربرد عایق الاستومری رولی شانه تخم‌مرغی به‌عنوان عایق صوتی است و به دلیل داشتن سطح سلولی و ساختار متخلخل نقش زیادی در کاهش سروصدا و آلودگی صوتی دارند. این نوع عایق الاستومری در دو نوع ساده و موج‌دار چسب‌دار و بدون چسب تولید شده و مقاومت بالایی در برابر حرارت، جذب آب، آسیب و مواد شیمیایی دارد.

6. عایق الاستومری رولی کش دار و بدون کش

این نوع عایق از انواع عایق الاستومری است که در برابر تغییرات جوی بسیار مقاوم است و به دلیل مقاومت بالا در برابر تغییرات جوی از آن‌ها برای عایق‌کاری تأسیسات ساختمانی استفاده می‌شود. از این عایق برای محیط‌های داخلی استفاده می‌شود؛ ولی کاربرد عایق الاستومری روکش‌دار برای فضاهای خارجی بهتر است.

کاربرد عایق الاستومری

انواع عایق الاستومری به دلیل دوام و طول عمر بالا، مقاومت در برابر انواع شرایط محیطی، خاصیت رسانای صوتی، حرارتی و…، قیمت مناسب، انعطاف‌پذیری بالا و بسیاری دیگر از ویژگی‌ها کاربرد زیادی در صنایع مختلف دارند. این نوع عایق‌ها عاری از هرگونه مواد آلرژی‌زا و مضر بوده و برخلاف پشم‌شیشه یا پشم سنگ در هنگام کاربرد آن‌ها نیازی به استفاده از ماسک یا دستکش نیست.

قابلیت رنگ‌پذیری بالا، آسان بودن نحوه نصب عایق های الاستومری و عدم نیاز به روکش از دیگر دلایل مهم برای کاربرد آن‌ها در صنایع مختلف است. مهم‌ترین موارد کاربرد عایق الاستومری عبارت‌اند از:

  • صنایع نیروگاهی
  • صنایع نفت و گاز
  • راکتورها و بویلرها
  • صنایع شیمیایی
  • اتصال‌های صنعتی
  • مخازن ذخیره مواد شیمیایی
  • مبدل‌های حرارتی
  • تجهیزات با اشکال پیچیده
  • ماشین‌های رنگرزی
  • خطوط پالایش پتروشیمی و شیمیایی
  • خطوط انتقال مواد شیمیایی و لوله‌های بخار

مواد لازم نصب انواع عایق الاستومری

مواد لازم برای نصب انواع عایق الاستومری

در ادامه معرفی انواع عایق الاستومری، ویژگی‌ها، مزایا و کاربرد آن‌ها در صنایع مختلف بهتر است درباره نحوه نصب عایق های الاستومری و متریال‌های لازم برای آن نیز آشنا شویم.

برای نصب عایق‌های الاستومری به این مواد و ابزار نیاز داریم:

  • نوار عایق: یکی از متریال‌های لازم که در نحوه نصب عایق های الاستومری کاربرد دارد نوار عایق است. این نوارها پشت چسب‌دار بوده و دارای ضخامت 3 میلیمتر و عرض 5 سانتیمتر هستند. پوشاندن و عایق‌کاری شکاف‌ها، سطوح باریک و آب‌بندی درزها از موارد کاربرد نوار عایق است.
  • نوار پشت چسب‌دار: این نوع نوارها دارای ضخامت و طول متنوع بوده و بیشتر برای مواردی استفاده می‌شوند که باید سطح موردنظر با شکل و فرم خاصی عایق‌کاری شود.
  • چسب عایق: هنگام کاربرد عایق الاستومری برای نصب پشت عایق را با چسب آغشته می‌کنند. با خشک‌شدن چسب کارایی آن افزایش می‌یابد.
  • رنگ عایق: در پایان کار نصب انواع عایق الاستومری، رنگ عایق که نوع خاصی پرایمر است روی عایق بکار می‌رود. رنگ عایق نوعی رنگ اکریلیک است که غالباً زمانی استفاده می‌شود که عایق در محیط بیرون نصب شده است.
  • کاتر مخصوص: هنگام کاربرد عایق الاستومری لازم است رول‌های الاستومری به‌صورت دقیق برش داده شوند که باید از کاتر مخصوص استفاده شود.
  • تینر مخصوص: یکی از اصول مهم در نحوه نصب عایق های الاستومری تمیز بودن سطح است. با استفاده از تینر و کاتر سطح به‌خوبی تمیز می‌شود.

نحوه نصب انواع عایق الاستومری

برای نصب انواع عایق الاستومری همان‌طور که گفته شد با استفاده از تینر مخصوص سطح موردنظر تمیز می‌شود. سپس برچسب را از پشت عایق جدا کرده و بادقت در محل موردنظر چسبانده می‌شود. نکته مهم در نحوه نصب عایق های الاستومری این است که مرحله چسباندن باید بادقت تمام و توسط متخصص انجام شود تا هیچ‌گونه موج در سطح عایق ایجاد نشده و کاملاً یکنواخت باشد.

برای نصب عایق الاستومری باید با کاتر مخصوص بریده شده و تمام اتصالات و درزها با چسب مخصوص مهروموم شوند و عایق الاستومری در محل نصب قرار گیرد. توجه داشته باشید که برای بهینه‌سازی کاربرد عایق الاستومری، هنگام استفاده از چسب باید دو طرف لبه‌ها با چسب پر شوند.

هنگام چسباندن عایق‌ها نیز باید دقت داشت که تمام عایق‌ها با چسب پوشانده شده و تمام سطوح نیز با چسب حساس به فشار (PSA) پوشانده شده باشند.

وستاورس و عایق الاستومری

گروه صنعتی تجاری وستاورس علاوه بر عرضه انواع انکرهای مکانیکی، شیمیایی، انواع محصولات ساپورت‌های تاسیساتی و انواع بست و اسلایدر انواع عایق الاستومری با بهترین کیفیت را نیز عرضه می‌کند. تلاش گروه وستاورس در جهت توسعه فعالیت خود در بازارهای بین‌المللی موجب شده است تا این شرکت نمایندگی شرکت‌های آرفن، ایندکس و UGA را نیز به دست آورد. تأمین کالاهایی با بهترین کیفیت و تضمین دسترسی برخی دیگر از خدمات شرکت وستاورس هستند.

جمع‌بندی

یکی از متریال‌های پرکاربرد در صنایع مختلف ساختمانی، پتروشیمی، نفت و گاز و… انواع عایق‌ الاستومری هستند. این عایق‌ها انعطاف‌پذیری بالایی داشته و به دلیل وزن سبک، مقاومت در برابر شرایط آب‌وهوایی، رسانای صورتی و حرارتی کاربرد دارند. از دیگر موارد کاربرد عایق الاستومری می‌توان به استفاده از آن‌ها در خطوط پالایش پتروشیمی و شیمیایی، خطوط انتقال مواد شیمیایی و لوله‌های بخار اشاره کرد.

نحوه نصب عایق های الاستومری آسان بوده؛ ولی باید برش‌ها و مراحل چسب زدن بادقت و کنترل دقیق انجام شود.

شرکت وستاورس عرضه‌کننده انواع عایق الاستومری با بهترین کیفیت، تلاش می‌کند تا محصولاتی با بهترین کارایی را به خریداران عرضه کند. برای کسب اطلاعات بیشتر درباره خرید محصولات به بخش تماس با وستاورس مراجعه کنید.

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *