انواع ساپورت تاسیساتی بهعنوان نگهدارنده و مهارکنندههای تأسیسات هستند که مانع از تحمیل بار تأسیسات به سازه میشوند. در طراحی و ساخت ساپورتهای تأسیساتی تمام محاسبات مربوط به میزان وزن و فشار وارده از تأسیسات محاسبه شده و محصولی با بهترین کارایی تولید میشود. سرعت اجرای ساپورتهای تأسیساتی بالا بوده و در نصب و اجرای آنها عملیات جوشکاری حذف میشود. از دیگر ویژگی های ساپورت تاسیساتی وزن پایین قطعات و مکانیزم اتصال ساده، سریع و رگلاژ قطعات به یکدیگر است.
علاوه بر این، انعطافپذیری بالای ساپورتهای تأسیساتی و کاهش میزان ضایعات، ظاهر مناسب و زیبا از دیگر مزایای ساپورت تاسیساتی است. در این مقاله از گروه صنعتی تجاری وستاورس انواع ساپورت تاسیساتی، ویژگی و مزایای آنها را بررسی میکنیم.
ساپورت تاسیساتی چیست؟
از نام ساپورت تأسیساتی مشخص است که از این ابزارها و تجهیزات برای اتصال و نگهداشتن انواع اتصالات در تأسیسات استفاده میشود. ساپورتهای تأسیساتی وزن تأسیسات ساختمان را کنترل و مهار کرده و تأسیسات را به سازه اصلی متصل میکنند. علاوه بر این، انواع ساپورت تاسیساتی در برابر بارهای موجود مانند بار ناشی از تغییر دما یا زلزله مقاومت میکنند. استفاده از ساپورتهای تأسیساتی با کاهش خطر آسیب به تجهیزات، تأسیسات و ساختمان موجب افزایش عمر مفید آنها شده و سلامت تأسیسات را نیز تضمین میکند.
انواع ساپورت تاسیساتی بر اساس نوع ساخت
درمجموع انواع ساپورت تاسیساتی بر اساس نوع ساخت عبارتاند از:
1. ساپورت های سنتی
اولین نوع از انواع ساپورت تاسیساتی نوع سنتی است که ازطریق اتصال انواع پروفیل مانند ناودانی، میلگردهای فولادی و نبشی انجام میشود. عملیات ساخت و اتصال فرایندهای مختلف مانند اندازهگیری، برشکاری، جوشکاری، سوراخکاری، رنگکاری و نصب را شامل میشود.
از ویژگی های ساپورت تاسیساتی سنتی این است که این ساپورتها ازطریق سازه فولادی ساختمانی مانند نبشی، تیرآهن، ناودانی و… که بهعنوان آویز از سقف است در محل جوشکاری، ساخته و نصب میشوند. برای نگهداشتن لوله روی ساپورت از بست U-Bolt یا بست کرپی استفاده میشود.
2. ساپورت مدولار
نوع دوم انواع ساپورت ساختمانی نوع پیشساخته یا مدولار مشتمل بر پروفیلهای C-Channel یا U-Channelسوراخدار گالوانیزه است. از جمله ویژگی های ساپورت تاسیساتی مدولار عدم نیاز به جوشکاری در عملیات نصب است و برای آویز گرفتن از سقف از راد گالوانیزه تمام رزوه استفاده میشود. سرعت بالای نصب و کاهش خطای انسانی به دلیل کاهش میزان عملیات ساخت از مزایا و ویژگی های ساپورت تاسیساتی مدولار است.
مزایای انواع ساپورت پیش ساخته
در قسمت قبل با انواع ساپورت تاسیساتی بر اساس نوع ساخت آنها آشنا شدیم و مشخص شد که ساپورتهای پیشساخته مزایای بیشتری نسبت به انواع سنتی دارند. به همین دلیل از سیستم ساپورت مدولار یا پیشساخته به میزان بیشتری استفاده میشود. به همین دلیل لازم است با مزایای این نوع ساپورتها آشنا شویم. مهمترین مزایای ساپورت تاسیساتی مدولار عبارتاند از:
- سرعت بالای نصب
- مقاومت و استحکام بالا در برابر خوردگی
- حذف عملیات جوشکاری در فرایند نصب
- کاهش خطای انسانی به دلیل کاهش حجم عملیات ساخت
- امکان اجرای تغییرات در هر مرحله از عملیات به دلیل قابلیت دمونتاژ
انواع ساپورت تاسیساتی بر اساس نوع کاربرد
در تقسیمبندی دیگری انواع ساپورت تاسیساتی بر اساس نوع کاربرد تقسیمبندی میشوند که عبارتاند از:
1. ساپورت تاسیساتی تهویه مطبوع (HVAC System)
منظور از ساپورتهای تأسیساتی تهویه مطبوع تجهیزاتی هستند که از آنها برای نصب و نگهداری سیستم تهویه مطبوع استفاده میشود. این تجهیزات بر اساس نوع سیستم تهویه، ماهیت عملکرد، ابعاد و وزن تجهیزات موردنظر و جزئیات اجرایی سیستم کانال انتخاب میشوند. مهمترین مزایای ساپورت تاسیساتی تهویه مطبوع عبارتاند از:
- عدم نیاز به جوشکاری، رنگ یا سوراخکاری
- سهولت و سرعت نصب و تعمیر آسان
- کمک به کاهش صدای معمول حاصل از لرزش
- ظاهر زیبا و شکیل و مقاومت بالا در برابر خوردگی
2. ساپورت تاسیسات کاربرد صنعتی (Heavy-duty System)
نوع دیگری از انواع ساپورت تاسیساتی، ساپورتهای نوع کاربرد صنعتی هستند. این نوع تجهیزات برای تاسیساتی استفاده میشوند که وزن بیشتری داشته و در مقایسه با انواع دیگر تاسیسات شرایط خاصی دارند. از ویژگی های ساپورت تاسیساتی و کاربرد صنعتی این است که این نوع ساپورتها دارای طول، عرض و ضخامت بالایی هستند و به دلیل افزایش ضریب اطمینان انجام میشود.
از این نوع ساپورتهای تاسیساتی معمولاً در صنایع پتروشیمی و موتورخانهها استفاده میشود. از دیگر ویژگیها و مزایای ساپورت تاسیساتی کاربرد صنعتی بهرهگیری از سیستمهای اتصال سریع است تا علاوه بر مقاومت بالا اجرای آن نیز سریع باشد. برخی از ویژگیها و مزایای ساپورت تاسیساتی کاربرد صنعتی عبارتاند از:
- مقاومت بالا در برابر خوردگی
- انعطافپذیری بالا
- عدم نیاز به جوشکاری، رنگ و سوراخکاری
- کاهش وزن سازه تا 50 درصد درمقایسه با روشهای سنتی
3. ساپورت باربری سبک (Lighr-duty System)
برای لولهکشی ساختمانها، سیمکشی و کابلکشی روی سینی، کانالکشی، لولههای آتشنشانی، لولههای انتقال دود، کانالهای مخصوص تهویه و تأسیسات برق و روشنایی از انواع ساپورت تاسیساتی باربری سبک استفاده میشود. وزن این نوع ساپورتهای تاسیساتی کم و مقرونبهصرفه است. مهمترین ویژگی های ساپورت تاسیساتی باربری سبک عبارتاند از:
- کاهش وزن قابلتوجه
- قابلیت کاربرد در گستره وسیع
- قابلیت تنظیم و باز و بسته کردن
- کاهش صدای حاصل از لرزش
- دارای پوشش گالوانیزه و مقاوم در برابر خوردگی
4. ساپورت باربری متوسط (Medium-duty System)
آخرین نوع از انواع ساپورت تاسیساتی که کاربرد زیادی هم دارد ساپورت نوع باربری متوسط است که از آنها برای باربریهای نسبتاً سنگین و متوسط استفاده میشود. در ابتدا این نوع ساپورتها برای کانالهای انتقال دود، لولههای آتشنشانی و تهویه هوا طراحی شدند؛ ولی با گذر زمان از آنها برای موارد دیگر مانند سیستمهای گرمایشی و سرمایشی، سیستمهای انتقال آب و تأسیسات برق و روشنایی استفاده شد. در ادامه به برخی از مزایا و ویژگی های ساپورت تاسیساتی باربری متوسط میپردازیم:
- استحکام بسیار بالا
- کاهش هزینههای طراحی
- قطعات پیش مونتاژشده برای سرعت در نصب
- قابلیت ساخت سازههای سهبعدی
- قابلیت کاربرد در دامنه وسیع
- حذف جوشکاری، سوراخکاری و رنگ
- کاهش وزن سازه تا 50 درصد
- کاربری همزمان چندمنظوره
- امکان تنظیم باز و بسته کردنهای متعدد
- ارائه با پوشش استنلس، گالوانیزه گرم و الکتروگالوانایز
انواع ساپورت تاسیساتی بر اساس مواد سازنده
نوع دیگری از تقسیمبندی انواع ساپورت تاسیساتی مربوط به مواد سازنده آنها است که عبارتاند از:
- ساپورت پلیمری: دارای وزن سبک، مقاومت و استحکام بالا در برابر عوامل محیطی، زنگزدگی، خوردگی و عدم نیاز به تعویض دائمی
- ساپورت بتنی: استحکام و پایداری بالا بهویژه برای پروژههای سنگین مانند ساختمانهای بلند و ساخت پل
- ساپورت فلزی: مقاومت بالا در برابر عوامل محیطی، تنوع در طراحی، قابلیت تنظیم و توانایی در تحمل وزن تجهیزات
انواع ساپورت لوله
با استفاده از انواع ساپورت تاسیساتی لوله در سیستمهای لولهکشی ساختمان اتصالات و تعادل برقرار میشود. این نوع تأسیسات انواع مختلفی دارند که عبارتاند از:
1. ساپورت تاسیساتی سنگین برای سیستم لولهکشی فولادی
برای نگهداری لولههای تأسیسات فولادی از این نوع اتصالات استفاده میشود. جنس این نوع ساپورتها بسیار مقاوم و با بهترین کیفیت است و از آنها در صنایع گوناگون مانند نیروگاهها و پالایشگاهها استفاده میشود.
2. ساپورت لوله مهره دار و U دار
جنس این نوع از ساپورتهای تأسیساتی از لولههای PVC، پلیاتیلن و پروپیلن است. از مهمترین موارد کاربرد ساپورت لوله مهرهدار و U دار استفاده از آنها برای جابهجایی انواع مایعات گرم و سرد در صنعت ساختمان و لولهکشی فاضلاب است.
3. ساپورت رایزری
یکی دیگر از انواع ساپورت تاسیساتی لوله نوع رایزری است که ساپورت لولههای عمودی ازطریق اتصالات رایزری انجام میشود. لولههای رایزرها بر اساس اتصالات رایزری و بستها در حالت تعادل قرار گرفته و هنگام کار لرزش ندارند. امروزه تکیهگاههای لولههای عمودی ازطریق اتصالات رایزری انجام میشود.
4. ساپورت کلایویز و اسپرنکلر
نوع دیگری از ساپورتهای لوله نوع کلایویز و اسپرنکلر است. از ویژگی های ساپورت تاسیساتی کلایویز و اسپرنکلر برقراری تعادل و ساپورت سیستمهای لولهکشی مربوط به اطفا حریق و آتشنشانی است. این نوع اتصالات بر اساس استانداردهای NFPA ساخته میشوند و میتوان از آنها برای ساپورت لولهکشی آتشنشانی استفاده کرد.
5. ساپورت یو شکل
برای ساپورت لولههای افقی و عمودی که از سقف و دیوارهای ساختمان عبور میکنند از انواع ساپورت تاسیساتی U شکل استفاده میشود. از مهمترین موارد کاربرد این نوع اتصالات ساپورت لوله درزدار و ایجاد اتصال مستقیم بین آنها است و برای ساپورت لوله درزدار از اتصالات دارای درز استفاده میشود.
نکات مهم در انتخاب ساپورت ساختمانی
انواع ساپورت تاسیساتی بر اساس نوع کاربری متفاوت بوده و هرکدام ویژگیهای مشخصی دارند. علاوه بر این ساپورتهای تاسیساتی بر اساس فرایند ساخت شامل ساپورت سنتی و ساپورت مدولار یا پیشساخته هستند. باتوجهبه ویژگی های ساپورت تاسیساتی مدولار استفاده از آنها در صنایع مختلف کاربرد زیادی دارد. در انتخاب و خرید انواع ساپورتهای تاسیساتی باید موارد مهمی را موردتوجه قرار داد که عبارتاند از:
- توجه به نوع تأسیسات و نیازهای ویژه آنها
- توجه به هزینههای نصب و نگهداری
- استفاده از ساپورتهای قابلتنظیم برای برقراری تعادل بیشتر
- توجه به دستورالعملهای تولیدکننده و رعایت آنها
- بررسی دقیق محیط اطراف تأسیسات و توجه به مواردی مانند تماس با مواد شیمیایی، رطوبت و…
- استعلام قیمت انواع ساپورت پیش ساخته
وستاورس و انواع ساپورت تاسیساتی
شرکت وستاورس باهدف تأمین نیاز بازار صنایع ساختمان و پتروشیمی و عرضه محصولاتی با برترین کیفیت تأسیس شد. در حال حاضر این شرکت با بهرهگیری از حضور متخصصان صنعتی و بازاریابهای بینالمللی توانسته است بهعنوان نامی معتبر در این عرصه فعالیت کند. این شرکت محصولات متنوعی با بالاترین سطح کیفی ارائه میدهد که از آن جمله میتوان انواع ساپورت تاسیساتی مانند انواع پروفیل، ایزی لاک، انکر مکانیکی، شیمیایی و بستهای سنگین را نام برد. در حال حاضر شرکت وستاورس با اخذ نمایندگی شرکتهای آرفن، ایندکس و UGA توانسته است حوزه فعالیت خود را گسترش داده و در سطح بینالمللی اعتبار بالایی کسب کند.
جمعبندی
یکی از متریالها و تجهیزات مهم برای نصب و نگهداری تأسیسات مکانیکی و الکتریکی مانند سیستمهای تهویه، لولههای آب گرم و سرد و… ساپورتهای تأسیساتی هستند. انواع ساپورت تاسیساتی بر اساس روش ساخت شامل نوع سنتی و ساپورت مدولار یا پیشساخته هستند. علاوه بر این، ساپورتهای تأسیساتی بر اساس کاربرد نیز در 4 گروه تقسیمبندی میشوند.
از ویژگی های ساپورت تاسیساتی پیشساخته میتوان به نصب آسان، عدم نیاز به جوشکاری، رنگکاری و سوراخکاری و انعطافپذیری اشاره کرد. وزن سبک، قابلیت تنظیم، مقاومت بالا در برابر شرایط محیطی و کاهش وزن سازه تا 50 درصد از دیگر مزایای ساپورت تاسیساتی هستند.
گروه صنعتی تجاری وستاورس توانسته است با مدیریت دقیق و تعیین اهداف خود به یکی از برترین عرضهکنندگان تجهیزات ساختمانی تبدیل شود. انواع عایقهای الاستومری، سینی کابل مش و انواع بست و اسلایدر برخی از محصولات شرکت وستاورس هستند. برای کسب اطلاعات بیشتر درباره خرید محصولات و مشاوره با کارشناسان مجموعه به بخش تماس با وستاورس مراجعه کنید.
بدون دیدگاه