یکی از مصالح ساختمانی که از آن برای مسلحکردن بتن استفاده میشود میلگرد است. به دلیل اهمیت زیرسازی در امنیت سازه روش اجرای کاشت میلگرد بسیار اهمیت داشته و باید با دقت تمام و توسط متخصصان انجام شود. هنگامی که یک سازه ساخته میشود بتن دارای مقاومت فشاری بالایی است و لازم است از متریالی استفاده شود تا توزیع بار و فشار ناشی از آن تعدیل شود.
برای دستیابی به این هدف از میلگرد استفاده میشود. شاید تصور شود که بتنها عامل استحکام یک سازه هستند؛ ولی درحقیقت در زمان واردشدن فشارهای محیطی مانند زلزله میلگردها هستند که از ساختمان محافظت میکنند. در نحوه کاشت میلگرد ابتدا با کمک دریل یا دستگاه مغزهگیر حفره یا سوراخی در بتن ایجاد شده و ازطریق دنبال کردن مراحل بعدی کاشت میلگرد انجام میشود.
کشت میلگرد برای اهداف مختلفی است که مقاوم سازی پلها، مسلح کردن بتن سقف و تغییر در ابعاد اجرای سازه برخی از کاربردهای کشت میلگرد هستند. در این مقاله از گروه صنعتی بازرگانی وستاورس روش اجرای کاشت میلگرد، مزایا و کاربردهای آن را بررسی میکنیم.
میلگرد چیست و چرا از آن استفاده می شود؟
یکی از مهمترین مصالح ساختمانی برای مقاومکردن سازه، میلگرد یا آرماتور است که شامل یک مقطع فولادی استوانهای طویل و توپر است. جنس میلگرد از فولاد با کربن متوسط بوده و هدف از کاربرد آن در ساختمانسازی مسلحکردن بتن است. برخی از انواع میلگرد شامل میلگردهای ساده، آجدار و آلیاژی هستند که هرکدام کاربرد مشخص خود را دارند.
بتن از مهمترین مصالح ساختمانسازی برای افزایش استحکام سازه است. بتن دارای مقاومت فشاری زیادی بوده و باید این مقاومت ازطریق یک نیروی قوی شکسته شود. ازطرف دیگر مقاومت پیچشی و کششی بتن ضعیف بوده که برای غلبه بر این مشکلات از میلگرد استفاده میشود. روش اجرای کاشت میلگرد از مراحل مختلف و مهمی تشکیل شده است که هرکدام از آنها در جای خود اهمیت داشته و باید با دقت اجرا شوند تا به نتایج مطلوب دست یابیم.
دلیل استفاده از میلگرد این است که موجب مقاومت بتن دربرابر نیروهای چرخشی و کششی میشود؛ درنتیجه هنگام واردشدن نیروهای کششی به بتن از ترکخوردن و شکستن بتن جلوگیری میکند.
انواع روش اجرای کاشت میلگرد
کاشت میلگرد در بتن برای ایجاد ارتباط پیوسته بین عناصر بتنی جدید با سازه موجود است که درنهایت منجر به مقاومسازی میشود. در روش اجرای کاشت میلگرد متخصصان مهارت کافی مربوط به اندازه میلگرد، اندازه و قطر حفره و نوع بار واردشده را دارند. برای دستیابی به این اطلاعات نیروهای واردشده بهطور مستقیم محاسبه میشوند.
علاوه بر این، در نحوه کاشت میلگرد مواردی مانند نوع بار شامل شوک، زلزله، مقاومت در برابر خوردگی، مقاومت در برابر آتشسوزی هم مورد ارزیابی قرار میگیرند. انواع روش کاشت و اجرای میلگرد عبارتاند از:
1. استفاده از مواد پایه سیمانی
بنا بر دلایلی همچون اجرای ستون در قسمتهایی به جز استقرار ستون در نقشه، فراموشی در قراردادن ریشههای ستون یا دیوار برشی و رفع خطا در محل میلگردهای انتظار از روش اجرای کاشت میلگرد با استفاده از مواد سیمانی استفاده میشود. نحوه کاشت میلگرد با استفاده از مواد سیمانی به این صورت است که ابتدا با استفاده از دستگاه مغزه گیر حفرهای در بتن ایجاد میشود.
اندازه این حفره باید 5-2 میلیمتر بزرگتر از قطر میلگرد و اندازه طول مهاری آن یا بیشتر است. دو سوم از حجم حفره با ملات روان پر میشود که این ملات حاوی مواد روانساز و منبسط شونده است. بعد از آنکه حفره پر شد با استفاده از جک هیدرولیک میلگرد با فشار وارد حفره میشود. در مدت زمان مشخصی مواد داخل حفره عملآوری شده تا ملات داخل آن مقاومت لازم را بهدست آورد. توجه داشته باشید که در روش اجرای کاشت میلگرد با استفاده از مواد پایه سیمانی استفاده از میلگرد آجدار و دندانهدار بودن فضای حفره موجب افزایش مقاومت کششی شئده و به نتایج مطلوبتری خواهیم رسید.
2. کاشت میلگرد با مهار مکانیکی
روش دیگر برای نحوه کاشت میلگرد مهار مکانیکی است. همانند روش قبلی، در این روش نیز حفرهای به اندازه 5-2 میلیمتر بزرگتر از قطر میلگرد در بتن ایجاد میشود. در ادامه ازطریق مهار مکانیکی، میلگرد در حفره قرار میگیرد. در انتهای میلگرد پرههای مخصوصی وجود دارد که با چرخاندن پیچ بالای آرماتور باز شده و به جدار حفره میچسبند.
آرماتور بهاندازهای سفت میشود که پرهها تا حد ممکن به دیوار حفره بچسبند. در این روش اجرای کاشت میلگرد طول مهار بسیار کوتاه است. معمولاً از این روش کاشت میلگرد برای بارهای دینامیکی استفاده نمیشود؛ زیرا احتمال اینکه پرهها محیط بتن را خرد کنند وجود دارد. از این روش برای بارهای استاتیکی استفاده میشود.
3. نحوه کاشت میلگرد با چسب کاشت
سومین روش اجرای کاشت میلگرد استفاده از مواد اپوکسی یا چسب کاشت میلگرد است. به دلیل چسبندگی بسیار زیاد رزین اپوکسی یا همان چسبهای کاشت میلگرد باید قطر حفره و طول مهاری کمتر باشد. چسبهای کاشت میلگرد دارای قدرت چسبندگی زیادی بوده و با گیرش بسیار بالایی به سطح فولاد و بتن میچسبند.
در نحوه کاشت میلگرد به روش استفاده از رزین اپوکسی، عمق کاشت به نوع چسب بستگی دارد که شرکتهای تولیدکننده چسب در دستورالعملهای خود آنها را ذکر میکنند. در کاشت میلگرد به روش اپوکسی دو سیستم وجود دارد که عبارتاند از:
1. سیستم تزریق رزین و چسب کاشت میلگرد
بعد از ایجاد حفره و تمیزکردن آن، با استفاده از ابزار تزریق حفره را با رزین یا چسب پر میکنند. توجه داشته باشید که اجزای سازنده چسب کاشت در هنگام تزریق بهصورت خودبهخود با یکدیگر ترکیب میشوند. این اجزا شامل پلی استر، وینیل استر، مواد آلی اپوکسی، ترکیبات آلی-غیرآلی و مواد سیمانی هستند. بعد از پرشدن حفره با رزین یا چسب، میلگردها با حرکت پیچشی در حفره جای میگیرند.
2. سیستم کپسول شیشهای
دومین سیستم در روش اجرای کاشت میلگرد به روش چسب و رزین، سیستم کپسول شیشهای است. کپسولها حاوی ترکیباتی هستند که در قسمت قبل گفته شد. برای اجرای کشت میلگرد، کپسولها در حفره قرار گرفته و با استفاده از چکش، میلگرد وارد حفره میشود. درنهایت کپسول شکسته و مواد داخل آن با یکدیگر ترکیب شده و موجب استقرار میلگرد در حفره میشوند.
انواع کاشت میلگرد در بتن
روش اجرای کاشت میلگرد در بتن بر اساس محل قرارگیری به دو صورت است و نکته مهم در کاربرد کشت میلگرد در هر کدام از این دو نوع کاشت انجام دقیق محاسبات است. به همین دلیل لازم است مهندس پروژه اطلاعات مربوط به محاسبات دقیق را برای کاشت میلگرد در اختیار گروه اجرایی کاشت میلگرد قرار دهد. اطلاعات لازم شامل روش ایجاد حفره، عمق و قطر حفره، تعداد میلگردها و قطر میلگردها است. انواع کاشت میلگرد در بتن بر اساس محل آن عبارتاند از:
1. کاشت میلگرد در ستون
کاشت میلگرد در ستون برای اتصال چند بخش مجزا به یکدیگر است. کاربردهای کشت میلگرد در ستون این بخشها را شامل میشود:
- طراحی راهپله شمشیری
- اتصال تیر بتنی به ستون
- امتداد یک ستون در سازه
- اتصال بخش جدید به ستون
روش اجرای کاشت میلگرد در ستون به دو روش در امتداد ستون و عمود بر ستون اجرا میشود. نکته مهمی که در زمان اجرای عملیات کاشت میلگرد باید موردتوجه قرار گیرد محاسبه دقیق فاصله بین محل استقرار خاموت و میلگردها است. در روش اجرای کاشت میلگرد در سازههای کوچک برای اطمینان از صحت روند عملیات از دستگاههای آزمون فراصوت استفاده میشود.
2. کاشت میلگرد در فونداسیون
برای یکپارچه کردن پی ساختمان و اصلاح مواردی مانند افزایش توان تحمل تنش و بار و افزایش ارتفاع میلگرد در فونداسیون کاشته میشود. روش اجرای کاشت میلگرد در فونداسیون همانند مراحلی است که قبلاً گفته شد. توجه داشته باشید که برای ایجاد حفره در فونداسیون باید از دریل استفاده کرد؛ زیرا دستگاه coring میتواند به میلگرد صدمه زده یا موجب ازهمگسیختگی آن شود. کاربردهای کشت میلگرد در فونداسیون به دلایل زیر انجام میشود:
- کاشت میلگرد ستون در فونداسیون
- رادیه کردن فونداسیون کنونی
- ایجاد فونداسیون دو سازه مختلف به یکدیگر
- اصلاح ابعادی فونداسیون در ابعاد مختلف
روش اجرای کاشت میلگرد؛ کاربردهای کشت میلگرد
میلگرد از مصالح ساختمانی ضروری و پرمصرف است که باهدف مقاومسازی پی ساختمان، ایجاد تغییر در ابعاد دیواره داخلی و خارجی فونداسیون، تثبیت تأسیسات مکانیکی در مجتمعهای تجاری و ساختمانهای بزرگ انجام میشود. پایه و اساس روش اجرای کاشت میلگرد در انواع روش کاشت مشابه بوده و شامل ایجاد یک حفره بهوسیله دریل و پاککردن آن از گردوخاک است. مهمترین کاربردهای کشت میلگرد در بتن عبارتاند از:
- نصب صفحات فلزی برای اجرای نما در سازه
- تقویت ستونها و فونداسیون در سازههای بتنی
- نصب صفحات اتصال برای ساخت ستون یا تیر جدید
- مقاوم سازی ساختمان به روش ژاکت بتنی
- افزودن بخشهای جدید مانند سقف، تیر، دیوار برشی و ستون به سازه
- اتصال تجهیزات تأسیسات ساختمان به سقفها و ستونها مانند داکتهای برق و کانالهای هوا
پارامترهای مهم برای انجام محاسبات کاشت میلگرد
در اجرای پروژههای عمرانی و ساختمانی باید در تمام موارد از جزئیترین تا درشتترین موارد محاسبات لازم بادقت تمام انجام شود. در این محاسبات توجه به پارامترهای مهمی مانند تعداد طبقات، وزن ساختمان و… ضروری است. علاوه بر این، عدم توجه به انتخاب مناسبترین روش اجرای کاشت میلگرد میتواند با صدمه به فونداسیون و روش انتقال وزن ساختمان آسیبهای جانی و مالی فاجعهباری بهوجود آورد. باتوجهبه محاسبات اطلاعات مهمی استخراج میشود که عبارتاند از:
- عمق حفره
- قطر میلگردها
- تعداد میلگردها
- میزان چسب تزریقی لازم
- مواد اولیه در دسترس
- تعداد ستونها
بهعنوانمثال در روش اجرای کاشت میلگرد اگر قطر حفره بزرگتر از میزان تعیینشده باشد مشکلاتی مانند استفاده از تعداد میلگرد بیشتر و مصرف بیش از اندازه چسب بهوجود میآورد. همچنین اگر قطر حفره کمتر از میزان لازم باشد اتصال مناسب بین بتن و میلگرد شکل نگرفته و با واردشدن فشار و تنش، بتن از هم پاشیده میشود. بر این اساس در نحوه کاشت میلگرد توجه به تمام ابعاد، جوانب و محاسبات ضروری است.
وستاورس واردکننده بهترین تجهیزات ساختمانی
شرکت وستاورس از فعالان مهم در ارائه انواع محصولات ساختمانی با بهترین کیفیت جهانی است. مهندسان و متخصصان وستاورس با درک نیازهای بازار و فعالیت در بازارهای بینالمللی تجارب مفیدی کسب کرده و تمام تلاش خود را برای حضور فعالانه در این بازار بهکار گرفتهاند.
علاوه بر این حضور متخصصان بازاریابی وستاورس در بازارهای بینالمللی موجب شده است تا به تواناییهای عمیقتر و گستردهتری دست یابند. اخذ نمایندگی شرکتهای UGA، آرفن و ایندکس فیکس چند نمونه از فعالیتهای موفق شرکت وستاورس در حوزه بینالملل هستند. انواع بست و اسلایدر، محصولات ایندکس مانند انواع انکر شیمیایی و مکانیکی، محصولات آرفن و عایق های الاستومری بخشی از محصولات شرکت وستاورس هستند.
جمعبندی
میلگرد یکی از مصالح ساختمانی بسیار مهم در افزایش استحکام و مقاومت پی ساختمان است که برای مسلحکردن بتن از آن استفاده میشود. در روش اجرای کاشت میلگرد باید تمام محاسبات بهطور کاملاً دقیق انجام شده و به پارامترهای مختلف مانند تعداد طبقات و وزن ساختمان توجه شود.
نحوه کاشت میلگرد بر اساس مواد مصرفی شامل سه روش استفاده از چسب یا رزین اپوکسی، کاشت میلگرد بر پایه مواد سیمانی و مهار مکانیکی است. علاوه بر این بر اساس محل کاربرد نیز دو نوع کاشت میلگرد وجود دارد که شامل کاشت در ستون و کاشت در فونداسیون هستند.
از مزایای کاشت میلگرد در بتن میتوان ایجاد تغییر در ابعاد دیوارههای داخلی و خارجی فونداسیون، ساخت جانپناه یکپارچه و توسعه تیرهای کنسولی را نام برد. علاوه بر این تقویت فونداسیون و ستونها در سازههای بتنی و نصب صفحات فلزی برای اجرای نما در سازه دو نمونه از کاربردهای کشت میلگرد در بتن هستند.
گروه صنعتی بازرگانی وستاورس با سالها تجربه موفق در زمینه تجارت بینالمللی به نیازهای بازار دست یافته و اکنون تمام توان خود را به کار گرفته است تا محصولات ساختمانی و صنعتی با بهترین کیفیت را دراختیار مشتریان قرار دهد. برای کسب اطلاعات بیشتر درباره محصولات، خدمات، خرید و مشاوره قبل و بعد از خرید به بخش تماس با ما مراجعه کنید.
بدون دیدگاه