در صنعت ساختوساز استفاده از انواع سیستم های انکر یکی از بخشهای مهم و اساسی است که از طریق آن بارهای کششی به پایه کار یا بتن منتقل میشوند. برای انتخاب بهترین انکر برای هر پروژه ساختوساز باید به موارد مهمی مانند نوع و جنس مواد پایه، عمق حفره برای کاشت انکر، بار و بارگذاری توجه کرد.
روش های نصب انکر بر اساس نوع انکر متفاوت بوده و هرکدام بهگونهای متفاوت کار گذاشته میشوند. استفاده در صنایع نفت، گاز، سازههای فلزی و ساختمانسازی برخی از موارد کاربردهای سیستم انکر هستند. در این مقاله از گروه صنعتی وستاورس انواع سیستم های انکر، کاربرد و روش نصب آنها را بررسی میکنیم.
انکر چیست؟
یکی از مصالح مورداستفاده در صنعت ساختوساز انکرها هستند که از آنها برای نصب سازهها با صفحات فولادی، بتن یا انواع دیگر مصالح استفاده میشود. روش نصب انکر به این صورت است که یک طرف آن در حفره ایجادشده در سنگ یا بتن قرار گرفته و سمت دیگر آن با سازه یا صفحه فولادی موردنظر اتصال محکم ایجاد میکند. انواع سیستم های انکر در صنایع مختلف مانند ساخت سد، ساختمان، پل و نیروگاههای اتمی استفاده میشود.
انواع سیستم های انکر
استفاده از انواع انکر، بولت و سیستمهای بست در سازههای بتنی و ساختوسازها یکی از ضروریات است و انکرها به روشهای مختلف مانند اتصال از طریق پیوند شیمیایی، مکانیکی یا اصطکاک بارهای کششی را به پایه کار منتقل میکنند. کاربردهای سیستم انکر برای اهداف متفاوتی بوده و استفاده نامناسب از آنها میتواند تأثیرات زیانباری را به دنبال داشته باشد. به همین دلیل علاوه بر انتخاب درست، پیروی از روش های نصب انکر بر اساس نوع آن نیز اهمیت زیادی دارد.
بهعنوانمثال استفاده از انکرها در موارد حساس و حیاتی مانند کاربرد آن در سازهها نیازمند آن است که روش های نصب انکر توسط افراد متخصص و باتجربه انجام شود. بهطورکلی انکرها به دودسته مکانیکی و شیمیایی تقسیمبندی میشوند و انواع سیستم های انکر مکانیکی بر اساس روش نصب حفره تقسیمبندی میشوند.
1. انکرهای مکانیکی
این نوع مهارکنندهها یا انکر بولتها ازطریق اتصال مکانیکی قطعات سازه را به فولاد، بتن و سایر مصالح پایه متصل میکنند. روش های نصب انکر مکانیکی ازطریق فشار و بهصورت مکانیکی است که در حفرههایی که به این منظور ایجاد شده جایگذاری میشوند. این نوع انکرها شامل یک پیچ رولی با سر مخروط، یک قطعه استوانهای، مهره و واشر هستند. انواع انکرهای مکانیکی بر اساس مراحل کاشت انکر مکانیکی عبارتاند از:
1. انکرهای پیچی
اولین نوع از انواع سیستم های انکر که آنها را معرفی میکنیم نوع پیچی هستند که پیچهایی با رزوههای تیز هستند و رزوهها بتن را برش میدهند. حفرهای که برای نصب انکر پیچی به کار میرود باید از نظر قطر و شکل هندسی کاملاً متناسب با انکر باشد. در روش های نصب انکر پیچی، باید عمق حفره اندکی بیشتر از طول انکر باشد تا برای بتنهای خردشده در حفره فضای کافی وجود داشته باشد. همچنین نباید اهمیت پوشش محافظ انکر را نیز نادیده گرفت.
2. انکرهای انبساطی
این نوع انکرها دارای یک میله رزوهدار یا بولت همراه با مخروط بازشونده، غلاف بازشونده، واشر، مهره و فاصلهانداز هستند. با قرارگیری این نوع از انواع سیستم های انکر مکانیکی در حفره از طریق جابهجایی محور انکر یا با ایجاد نیروی گشتاور مناسب انکر در داخل حفرهای که در بتن ایجاد شده قرار میگیرد. در این حالت غلاف باز میشود و مخروطی که در انتهای بولت قرار دارد به درون حفره فرومیرود.
ازآنجاییکه بخشهای بازشونده غلاف برخلاف دیوارههای حفره هستند مقاومت اصطکاکی ایجاد شده و روی بولت بارهای کششی ایجاد شده و درنتیجه انکر انبساطی در حفره محکم میشود. توجه داشته باشید که نباید قطر حفره بزرگتر از قطر انکر باشد؛ زیرا امکان چرخش انکر در حفره پدیدآمده و عملیات نصب بهدرستی انجام نمیشود. برخی تولیدکنندگان این نوع انکرها برای افزایش اصطکاک بین بتن و غلاف بازشونده، غلافها را بهصورت عاجدار یا شیاردار میسازند.
3. انکرهای پلاستیکی
از دیگر انواع سیستم های انکر مکانیکی، انکرهای پلاستیکی هستند که به آنها پیچ و رولپلاک نیز گفته میشود. بعد از قرارگیری این نوع انکرها در حفره، با واردشدن پیچ، در بدنه شکاف ایجاد میشود؛ درنتیجه شکل انکر تغییر میکند. در بدنه برخی انکرهای پلاستیکی گیرههایی تعبیه میشود که از طریق ایجاد شکاف در انکر، گیرهها درون بتن فرورفته و بین بتن و انکر اصطکاک ایجاد میشود.
نکته مهمی که در روش های نصب انکر پلاستیکی وجود دارد اینکه برای تنظیم صحیح پیچ و قرارگیری آن باید بین رزوههای پیچ و شکل هندسی انکر تناسب و هماهنگی وجود داشته باشد. نکته مهمی که در کاربردهای سیستم انکر پلاستیکی وجود دارد این است که چون بخشی از این نوع انکر از جنس پلاستیک است در هنگام نصب پیچ نباید دمای هوا کمتر از صفر درجه سانتیگراد باشد. دلیل توجه به این نکته این است که سرما موجب شکستهشدن غلاف انکرهای پلاستیکی هنگام نصب پیچ میشود.
4. انواع سیستم های انکر؛ انکرهای سقفی
نوع دیگری از انکرهای مکانیکی انکرهای سقفی هستند که از آنها برای نصب لوسترها، چراغ و آویزهای سقفی استفاده میشود. گرچه در کاربردهای سیستم انکر، از نوع پیچی یا انبساطی هم برای نصب چراغ و آویزها استفاده میشود؛ ولی برخی انکرهای سقفی تنها به این منظور خاص طراحی شدهاند.
برای نصب انواع سیستم های انکر سقفی، میله انکر را تا زمانی که حلقه آن با سطح بتن همسطح شود در داخل حفره قرار میدهند. بعد از قرارگیری در حفره با کشیدهشدن حلقه، انکر باز میشود. هماهنگی بین قطر مته، حفره و قطر انکر نیز در روش های نصب انکر سقفی اهمیت دارد.
2. انکرهای شیمیایی
انکرهای شیمیایی یکی دیگر از انواع سیستم های انکر هستند که چسب کشت میلگرد هم نامیده میشوند و یکی از مستحکمترین انواع انکر برای اتصالات در سازهها هستند. مهمترین کاربرد سیستم انکر شیمیایی برای کاشت یا نصب میلگرد است و برای کارگزاری آن یک عامل شیمیایی مانند رزین، چسب یا یک ماده پرکننده دیگر بین بدنه میلگرد رزوهدار و بتن اتصال ایجاد میکند.
یکی از مزایای روش های نصب انکر شیمیایی این است که با افزایش طول درگیری انکر میتواند نیروی بیشتری را مهار کند. علاوه بر کاشت میلگرد از طریق انکر شیمیایی، برای کاشت آرماتور نیز در بتن سخت استفاده میشود. انکر بولت شیمیایی مایع مانند بوده و ازطریق تفنگ مخصوص آن درون حفره نصبشده تزریق میشود.
در مراحل کاشت انکر شیمیایی نیز دقت در ایجاد حفره و تناسب حفره اهمیت داشته و همانند سایر انکرها باید بعد از ایجاد حفره و قبل از کاشت انکر، حفره از هرگونه گردوغبار بهخوبی تمیز شود.
روش های نصب انکر
عناصر مهم در نصب انکر شامل صفحه نصب، ماده پایه و انکر بولت هستند. صفحه نصب همان جسم نصبشوندهای است که باید به بدنه ساختمان متصل شود. ماده پایه بدنه ساختمان و نگهدارنده اصلی تجهیزات نصب شده است و انکر بولت موجب اتصال صفحه نصب با ماده پایه میشود. اگر بخواهیم درباره روش نصب انواع سیستم های انکر صحبت کنیم باید بگوییم که روش های نصب انکر بهصورت کلی دو نوع است که عبارتاند از:
1. روش اول
در این روش از نصب انواع سیستم های انکر در ابتدای پروژه و قبل از بتنریزی مختصات دقیق نصب مشخص شده است. در این روش میلگردهای دارای سر رزوهدار در محل نصب موردنظر و در لابهلای آرماتورهای بتن قرار میگیرند. در مرحله بعد عملیات بتنریزی انجام میشود و آرماتورها درون بتن دفن شده و آنچه از سطح بتن بیرون میماند سر رزوهدار میلگردها است. بعد از عملیات بتنریزی و عملآوری بتن تجهیزات به سر رزوهدار آرماتور بسته میشوند.
2. روش دوم
دومین روش از روش های نصب انکر مربوط به زمانی است که محل دقیق نصب تجهیزات در هنگام بتنریزی مشخص نشده باشد. روش نصب در این روش متعدد است و در تمام روشها ابتدا باید در بتن حفره ایجاد شده و بعد از تمیزکردن حفره انکر در داخل حفره نصب شود.
هر کدام از انواع سیستم های انکر مکانیسم مختص خود را برای درگیری با بتن دارند که شامل انکرهای مکانیکی و شیمیایی میشوند. انواع کاربردهای سیستم انکر نیز بر نوع نصب تأثیر میگذارد. بهعنوانمثال انکرهایی که برای گچ، آجر و مانند اینها نصب میشوند انتظار باربری بالایی ندارند و چون این مواد از مقاومت بالایی برخوردار نیستند میزان تحمل بار آنها نیز کم است. در مورد نصب انکر در بتن و مصالح سختی مانند آن انکرها میتوانند بارهای سنگینتری را تحمل کنند.
کاربردهای سیستم انکر
انواع سیستم های انکر بر اساس نوع کاربرد آنها و مصالح پایه اتصالهای مقاومی ایجاد میکنند. ایجاد اتصال مقاوم و مقاومت بالا در برابر زنگزدگی و خوردگی از دیگر مزایای انکرها است که از آنها در صنایع مختلف مانند پتروشیمی، ساختوساز و… استفاده میشود. کاربردهای سیستم انکر در صنایع مختلف عبارتاند از:
- تولید ماشینآلات سنگین
- ساخت آشیانه هواپیما
- نصب جرثقیلهای سقفی
- اجرای سقف کاذب
- تولید پنلهای دیواری بتنی
- ساخت و اجرای پلهبرقی و آسانسور
- نصب داربست برای ایجاد امنیت
- نصب ریلهای مترو و راهآهن
- نصب دکلهای برق و مخابرات
- نصب تجهیزات بیمارستانی به سقف و دیوار
- کاشت پایه تجهیزات مختلف در زمین سنگی یا بتنی
- مونتاژ پارتیشنهای مختلف در ادارات و…
- اجرا و نصب نماهای فلزی پیشساخته در ساختمان
عوامل مؤثر بر انتخاب انواع سیستم های انکر
باتوجهبه تفاوت در روش های نصب انکر و همچنین تفاوت در کاربرد سیستم های انکر باید در هنگام خرید به چند عامل مهم توجه کرد. این عوامل عبارتاند از:
- نوع بار: نوع بار شامل بارهای استاتیکی مانند وزن سازه، وزن مرده، بار تجهیزات نصب شده و ظرفیت نفرات است. بارهای دینامیکی نوع دیگری از بارها هستند که شامل شوک، زلزله و خستگی ناشی از عبورومرور تجهیزات، افراد، ماشینآلات و… است.
- شرایط اقلیمی و محیطی: مواردی مانند میزان رطوبت، مواد اسیدی در محیط، میزان فسفات، سولفات و… بر انتخاب نوع انکر تأثیر میگذارد.
- میزان بار واردشده: انواع سیستم های انکر بر اساس نوع و کاربری میزان تحمل بار از 10 تا 1500 را دارند. بر اساس کاربرد سیستم انکر و میزان باری که باید تحمل کند باید انکر بولت را انتخاب کرد.
- نوع مصالح پایه: مصالح مختلفی بهعنوان مصالح پایه برای کاشت انکر بولت استفاده میشود. همانطور که روش های نصب انکر متفاوت است انواع بتن، گرانیت، سفال، سرامیک و سنگهای طبیعی چند نمونه از مصالح مختلف پایه هستند که هرکدام نوع خاصی از انواع سیستم های انکر را میپذیرند.
وستاورس واردکننده انواع انکر
گروه صنعتی وستاورس عرضهکننده انواع محصولات صنعت ساختوساز و پتروشیمی محصولاتی با بهترین کیفیت که تحت بالاترین کنترل کیفی تولید شدهاند ارائه میدهد. محصولات گروه صنعتی مهندسی وستاورس تمامی استانداردهای طراحی و کیفی بینالمللی را در بالاترین سطح رعایت کرده و توانسته است بهعنوان یکی از برندهای معتبر در این حوزه شناخته شود. انواع بست و اسلایدر، انواع ساپورتهای تأسیساتی، عایق های الاستومری، سینی کابل مش و لرزهگیرهای فنری بخشی از محصولات این شرکت هستند.
جمعبندی
انکرها از مصالح ضروری در صنعت ساختوساز هستند که با استفاده از آنها تجهیزات مختلف به مصالح پایه متصل میشوند. انواع سیستم های انکر شامل انکرهای مکانیکی و انکرهای شیمیایی هستند که انکرهای مکانیکی شامل انکر پلاستیکی، انبساطی، پیچی و سقفی هستند. روش های نصب انکر بر اساس نوع انکر و کاربری آنها متفاوت است. انکرها برای نصب و کاشت اتصالات مختلف استفاده میشود که تولید ماشینآلات سنگین، ساخت آشیانه هواپیما، نصب جرثقیلهای سقفی، اجرای سقف کاذب و تولید پنلهای دیواری بتنی چند نمونه از کاربردهای سیستم انکر هستند.
گروه صنعتی مهندسی وستاورس با فعالیت مستمر در این حوزه توانسته است نمایندگی شرکتهای معتبری مانند آرفن، UGA و ایندکس را کسب کند. رعایت بالاترین سطح استانداردهای جهانی، نظارت دقیق و کنترل کیفی برخی از مهمترین فاکتورهایی هستند که وستاورس را به یک برند معتبر تبدیل کردهاند. برای کسب اطلاعات بیشتر درباره محصولات یا مشاوره با کارشناسان از بخش تماس با وستاورس اقدام کنید.
بدون دیدگاه