کاربرد رول بولت

رول بولت یکی از تجهیزات ساختمانی از جنس فولاد است که از آن برای اتصال مصالح مختلف به سطح سازه‌های بتنی یا سنگی استفاده می‌شود. کاربرد رول بولت علاوه بر ساختمان‌سازی در صنایع دیگر مانند صنایع مکانیکی نیز رایج است. به‌عنوان‌مثال از رول بولت برای اتصال مخازن به زمین یا اتصال سیستم‌ها و دستگاه‌های تهویه به ستون‌ها و سقف‌های بتنی استفاده می‌شود.

برخی از انواع رول بولت شامل رول بولت هالوکور، سقفی، حلقه‌ای و رول بولت توخالی هستند. برای نصب رول بولت باید یک اپراتور متخصص و ماهر این کار را انجام دهد. عدم آگاهی از نحوه نصب رول بولت می‌تواند بر عملکرد نهایی و کیفیت مکانیسم اتصال و انتقال بار تأثیر منفی بگذارد. به همین دلیل لازم است عملیات نصب توسط یک اپراتور باتجربه و ماهر انجام شود. در این مقاله از گروه صنعتی تجاری وستاورس به کاربرد رول بولت، انواع، ویژگی‌ها و نحوه نصب آن می‌پردازیم.

رول بولت چیست؟

از تجهیزات ساختمانی مهم که برای اتصال مکانیکی اجسام و مصالح روی سطوح بتنی یا سنگی استفاده می‌شود رول بولت‌ها هستند. این تجهیزات فولادی با فراهم‌سازی یک نقطه لنگر قوی و مطمئن، اشیای سنگین را مانند سازه‌های فولادی و تجهیزات به سطوح جامد مانند سنگ، آجر یا بتن متصل می‌کنند. موارد کاربرد رول بولت شامل استفاده در ساختمان‌سازی، ساخت و نصب ماشین‌آلات، صنایع سنگین و… است.

بخش های مختلف رول بولت

انواع مختلف رول بولت وجود دارد و متناسب با نوع و کاربرد آن اجزای تشکیل‌دهنده می‌تواند متفاوت باشد. به‌طورکلی رول بولت‌ها از بخش‌های زیر تشکیل شده‌اند:

  • مهره
  • بدنه فولادی
  • یک عدد پیچ با یک سر مخروطی و یک سر رزوه شده
  • واشر تخت
  • واشر فنری

موارد کاربرد رول بولت

موارد کاربرد رول بولت

رول بولت‌ها دارای مکانیسم عملکردی انبساطی و مکانیکی هستند؛ ولی ممکن است برخی انواع رول بولت عملکرد اصطکاکی، انبساطی یا ترکیبی از این دو مورد را داشته باشند. باتوجه‌به عملکرد رول بولت‌ها یعنی ایجاد اتصالات اجسام به بستر جامد موارد کاربرد آن‌ها عبارت‌اند از:

1. ساختمان سازی

از اولین موارد کاربرد رول بولت باید به کاربرد آن در صنعت ساخت‌وساز اشاره کرد. فونداسیون ساختمان‌ها معمولاً از بتن ساخته می‌شود و برای اتصال ستون‌های فلزی به بتن وجود یک بستر یا صفحه فلزی ضروری است. با استفاده از رول بولت بستر ستون‌ها و سایر تجهیزات فلزی به سطح بتن یا سنگ متصل می‌شوند.

علاوه بر این، از انواع رول بولت برای نصب نماهای خارجی ساختمان، نرده، سقف کاذب، پله‌برقی و شاسی آسانسور استفاده می‌شود. روش استفاده از رول بولت در تمام این موارد تقریباً یکسان است؛ ولی نحوه نصب رول بولت برای سقف کاذب، پارتیشن و… به بتن از صفحه فلزی استفاده نشده و رول بولت به‌صورت مستقیم به کار می‌رود.

2. صنعت

از دیگر نمونه‌های کاربرد رول بولت استفاده از آن‌ها در صنایع مختلف مانند صنایع مکانیک، برق و نصب ماشین‌آلات است. در صنایع مکانیکی با استفاده از رول بولت مخازن به زمین متصل می‌شوند یا از آن‌ها برای اتصال دستگاه‌ها و سیستم‌های تهویه به سقف و ستون‌های بتنی استفاده می‌شود.

علاوه بر این، برای نصب ماشین‌آلات و تجهیزات، مهار داربست‌ها و نصب جرثقیل‌های سقفی از انواع رول بولت استفاده می‌شود. در صنعت برق نیز با استفاده از رول بولت ساپورت‌ها و کلمپ‌ها به دکل‌های برق متصل می‌شوند. همچنین برای نصب علائم رانندگی، نصب دوربین‌های کنترل ترافیک و برای ایجاد اتصال در ساخت گاردریل و ریل از رول بولت استفاده می‌شود.

بیشتر بخوانید: سیستم ساپورت مدولار

انواع رول بولت

بر اساس کاربرد رول بولت و تحمل وزنی متفاوت اندازه آن‌ها، انواع مختلف وجود دارد که در ادامه به آن‌ها می‌پردازیم. برخی انواع رول بولت عبارت‌اند از:

1. رول بولت سقفی

یکی از انواع رایج رول بولت در بازار نوع سقفی است که به آن‌ها رول بولت‌های قلاب‌دار و لوستری نیز می‌گویند. مهم‌ترین کاربرد رول بولت سقفی برای نصب لوستر است؛ ولی از آن‌ها برای اتصال گلدان‌های آویز، پنکه سقفی و… نیز استفاده می‌شود. حداکثر وزنی که این نوع رول بولت می‌تواند تحمل کند 15 کیلوگرم بوده که درمقایسه با انواع دیگر کمترین تحمل وزنی را دارد. نوع اتصال در رول بولت سقفی برمبنای اصطکاک و چسبندگی است.

2. رول بولت هالوکور

از رول بولت هالوکور در سقف‌ها و سازه‌های بتنی استفاده می‌شود. نکته مهمی که درباره نحوه نصب رول بولت هالوکور در بتن باید توجه داشت این است که باید میزان فشار مناسب باشد. اگر برای نصب این نوع رول بولت از دریل استفاده شود ممکن است سازه یا سقف آسیب‌دیده یا دچار ترک و شکستگی شود. درحقیقت ماهیت و هدف از کاربرد رول بولت‌ها عدم تخریب و عدم ایجاد آسیب در سازه است.

3. کاربرد رول بولت؛ رول بولت توخالی

نوع دیگری از انواع رول بولت، رول بولت توخالی است که به‌صورت یک استوانه توخالی ساخته می‌شود و پیچ به داخل آن رزوه می‌شود. از این نوع رول بولت برای نگهداری اجسام استفاده شده و می‌توان برای کارهای حساس و ظریف با ایجاد سوراخ کم‌عمق از آن استفاده کرد. این نوع رول بولت گزینه بسیار خوبی برای مصالحی است که ضخامت کمی دارند.

3. رول بولت حلقه ای

مورد کاربرد رول بولت حلقه‌ای مانند نوع سقفی است که از آن برای نصب اجسام در سقف و دیوار استفاده می‌شود. تفاوت این نوع رول بولت با رول بولت نوع سقفی این است که در قسمت پیچ رول بولت به‌جای حلقه از قلاب استفاده شده است.

4. رول بولت HAS

این نوع رول بولت توسط یکی از برندهای معتبر تولید رول بولت یعنی شرکت هیلتی ساخته شده است. کاربرد رول بولت HAS در صنعت بسیار رایج است. نحوه نصب رول بولت HSA به این صورت است که بعد از ایجاد سوراخ و تمیزکردن آن رول بولت را در سوراخ قرار داده و آن را با ضربه وارد سوراخ می‌کنند.

در مرحله بعدی نصب با کمک رزوه خارجی قرار گرفته روی رول بولت مهره بسته می‌شود. در اثر این عملیات پروانه رول بولت در سوراخ باز می‌شود. از مزایای این نوع رول بولت آن است که در مقایسه با سایر انواع رول بولت تحمل وزنی بیشتری دارد. جنس این نوع رول بولت فولاد با گرید 5.8 است.

5. کاربرد رول بولت؛ رول بولت پروانه‌ای (اسپرینگ)

نوع دیگر رول بولت‌ها، نوع پروانه‌ای است که با انواع رول بولت معمولی یک تفاوت مهم دارند. کاربرد رول بولت پروانه‌ای برای اتصال لوستر از سقف کاذب یک گزینه بسیار مناسب است. تفاوت رول بولت پروانه‌ای با انواع معمولی مربوط به نوع بازشدن آن بعد از کاشت است. یعنی بعد از بستن مهره، بدنه فولادی رول بولت به شکل پروانه درمی‌آید.

نوع بازشدن رول بولت پروانه‌ای به صورتی است که سازه‌های سبک نیز می‌توانند اجسام نسبتاً سنگین را نگاه دارند. انواع مختلف رول بولت پروانه‌ای وجود دارد که بر اساس تحمل وزن متفاوت هستند و عبارت‌اند از:

  • رول بولت پروانه‌ای معمولی
  • رول بولت پروانه‌ای با پیچ قلاب‌دار
  • رول بولت پروانه‌ای با پیچ سرگرد

رول بولت HSL

6. رول بولت HSL

شرکت هیلتی نمونه دیگری از انواع رول بولت را نیز تولید کرده که با نام رول بولت HSL شناخته می‌شود. کاربرد رول بولت HSL برای کاربری‌های دینامیکی یا اتصال بارهایی با وزن متوسط است. نحوه نصب رول بولت HSL به این صورت است که ابتدا سازه فلزی روی سوراخ ایجاد شده در داخل مصالح جای‌گذاری شده و رول بولت بعد از آن نصب می‌شود.

از مزایای منحصربه‌فرد این نوع رول بولت این است که فضای کمی اشغال می‌کند و برای سنگ‌های ساختمانی و بتن‌های بدون ترک کاملاً مناسب است. نام دیگر رول بولت HSL رول بولت 6 گوش است؛ زیرا سر آن به شکل 6 ضلعی است. انواع رول بولت HSL عبارت‌اند از:

  • HSL-GR
  • HSL-3-G
  • HSL-3B
  • HSL-3
  • HSL-3-3K

در بین انواع مختلف رول بولت HSL نوع HSL-3  به دلیل تحمل وزنی بالا در مصارف نیروگاهی به‌کار می‌رود؛ زیرا قادر به تحمل بارهای فوق سنگین است.

7. رول بولت HST

از دیگر انواع رولت بولت‌های شرکت هیلتی رول بولت HST است که روکش آن از جنس روی است. به دلیل جنس آن کاربرد رول بولت HST برای شرایط آب‌وهوایی مرطوب گزینه‌ای مناسب است. از دیگر مزایای رول بولت HST امکان استفاده از آن در بتن‌‎های ترک‌دار است. به دلیل مقاومت و استحکام بالای این رول بولت در تحمل بارهای دینامیکی بالا، در سدسازی از آن استفاده می‌شود.

8. رول بولت HDK

عملکرد رول بولت HDK به صورتی است که باید قبل از جای‌گذاری سازه یا صفحه فلزی موردنظر رول بولت نصب شود. برای نصب و کاربرد رول بولت HDK باید حداقل ضخامت بتن 100 میلی‌متر باشد. نحوه نصب رول بولت HDK که به رول بولت ضربه‌ای هم شناخته می‌شود مستقیم بوده و از آن در پروژه‌های صنعتی استفاده می‌شود.  میزان تحمل بار این نوع رول بولت متوسط و برای لوله‌ها، کانال‌های تهویه و مواردی از این قبیل استفاده می‌شود.

مزایای کاربرد رول بولت

انواع رول بولت با داشتن ویژگی‌های خاص موردتوجه مدیران پروژه و پیمانکاران قرار گرفته‌اند. در ادامه به مزایای کاربرد رول بولت می‌پردازیم:

  • اطمینان بالا: جنس فولادی رول بولت‌ها موجب می‌شود تا علاوه بر تحمل وزنی بالا و به دلیل سازوکار فیزیکی، دارای مقاومت خمشی و کششی بالایی نیز باشند. با استفاده از انواع رول بولت می‌توان از استحکام سازه نصب شده مطمئن بود.
  • نحوه نصب رول بولت: یادگیری روش نصب رول بولت دشوار نیست و اپراتورهای نصب به‌راحتی می‌توانند آن را فراگیرند.
  • مقاومت در برابر عوامل محیطی: از دیگر مزایای استفاده از انواع رول بولت می‌توان به استحکام آن در برابر عوامل محیطی و شرایط جوی اشاره کرد. جنس فولادی رول بولت‌ها و روکش‌های متنوع، آن‌ها را در برابر مواد شیمیایی مختلفی که در مصالح ساختمانی وجود دارد مقاوم می‌کند.
  • عدم آسیب‌دیدن مصالح ساختمانی: آخرین مزیت کاربرد رول بولت عدم آسیب‌دیدن مصالح ساختمانی در اثر استفاده از آن است. نکته مهم اینکه وقتی اپراتور مهارت کافی را درباره نحوه نصب رول بولت داشته باشد کوچک‌ترین آسیبی به سطوح وارد نمی‌شود.

نحوه نصب رول بولت

در ادامه معرفی و کاربرد انواع مختلف رول بولت، بهتر است درباره نحوه نصب آن‌ها نیز آنچه لازم است گفته شود. مراحل و نحوه نصب رول بولت عبارت‌اند از:

1. سوراخ کاری

اولین مرحله نصب و کاربرد رول بولت مرحله سوراخ‌کاری است. برای نصب یا کاشت رول بولت باید در سطح موردنظر با استفاده از انواع دریل و مته در سطح موردنظر سوراخ ایجاد شود. نکته مهم درباره نحوه نصب رول بولت این است باید که عمق سوراخ ایجادشده نسبت به طول رول بولت کمتر باشد. دلیل این کار این است که برای محکم کردن مهره رول بولت و وسیله‌ای که می‌خواهیم به رول بولت متصل کنیم به مقداری فضا نیاز داریم.

علاوه بر این، باید قطر مته‌ای که برای سوراخ‌کاری استفاده می‌شود کاملاً اندازه قطر رول بولت باشد. این کار تنها راهی است که رول بولت بعد از بازشدن بیشترین اصطکاک را با سنگ، بتن یا مصالح دیگر خواهد داشت.

2. نصب رول بولت

بعد از سوراخ‌کاری که اولین مرحله اجرا و کاربرد رول بولت است به مرحله کاشت می‌رسیم. نکته مهمی که باید در اینجا به آن توجه کرد این است که ابتدا باید سوراخ را از هرگونه گردوخاک ناشی از دریل‌کاری پاک کنیم. بعدازاین کار رول بولت را در سوراخ قرار داده و با ضربه چکش در سوراخ جای‌گیر می‌کنیم. پیچ رول بولت باید تراز شده و با بستن مهره رول بولت کشش موردنظر در آن ایجاد می‌شود.

نکات مهم در انتخاب نوع رول بولت

نکات مهم در انتخاب نوع رول بولت

به دلیل اهمیت کاربرد رول بولت باید برای انتخاب آن نکات مهمی را موردتوجه قرار دهیم. این موارد عبارت‌اند از:

  • آیا بتن یا مصالح ترک یا آسیب‌دیدگی دارد یا خیر؟
  • تحمل وزنی انواع رول بولت موردنظر شما چقدر است؟
  • چه تعداد رول بولت برای نصب کنار یکدیگر نیاز دارید؟
  • شرایط آب‌وهوایی محیط چگونه است؟
  • عمق سوراخی که قصد دارید در مصالح ایجاد کنید چقدر است؟

انکر بولت و رول بولت

ممکن است شما نیز همانند  بسیاری از افراد تصور کنید که انکر بولت و رول بولت یکسان هستند؛ ولی درحقیقت متخصصین این حوزه از تفاوت این دو ابزار اتصال مطلع هستند. هدف از کاربرد رول بولت و انکر بولت اتصال مستحکم و مطمئن یک سازه فولادی به سازه ساختمانی است.

برای نصب انکر بولت با استفاده از انواع چسب انکر بولت پیچ مکانیکی درون سوراخ قرار گرفته و محکم می‌شود. انواع مختلف انکر نیز شامل انکر شیمیایی و انکر مکانیکی بوده و لازم است با تفاوت انکرهای مکانیکی و شیمیایی آشنا باشیم.

نکات مربوط به استفاده از انکر بولت و رول بولت

انواع انکر بولت دارای مزایا و معایبی هستند که در ادامه آن‌ها را ذکر می‌کنیم.

  • اگر از کیفیت بتن مطمئن نباشیم بهتر است از انکر بولت استفاده شود.
  • کاربرد انکر بولت موجب تحمیل تنش اضافی به پایه کار نمی‌شود.
  • انکر بولت دارای محدودیت عمق کاشت و قطر سوراخ نیست؛ ولی کاربرد رول بولت این محدودیت‌ها را دارد.
  • رزین مورداستفاده در حفره برای نصب انکر شیمیایی، با خارج‌کردن کامل هوا موجب افزایش استحکام قطعه فلزی در سوراخ می‌شود.
  • در مقایسه با انواع رول بولت، نصب انکر بولت انعطاف‌پذیری بیشتری داشته و امکان استفاده از آن در دال‌های کم‌عمق و لبه‌ها وجود دارد.
  • نحوه نصب رول بولت آسان‌تر از انکر بولت بوده و در صورت بروز خطا در نصب رول بولت می‌توان آن را اصلاح کرد.

نکته مهم درباره انکر بولت‌ها اینکه باید با مکانیسم شکست انکر بولت ها و راهکارهای جلوگیری از آن آشنا باشیم.

نگاهی بر فعالیت های تیم وستاورس

گروه صنعتی تجاری وستاورس متشکل از متخصصان، مهندسان خلاق و بازاریابان بین‌المللی یکی از مهم‌ترین فعالان حوزه صادرات و واردات صنایع ساختمانی و پتروشیمی است. کیفیت همراه با قیمت‌های مقرون‌به‌صرفه و ارائه بهترین خدمات بعد از فروش بخشی از فعالیت‌های تیم وستاورس است.

گروه وستاورس با اشراف کامل بر امور بازاریابی بین‌المللی توانسته است عملکردی بسیار عالی در حوزه صادرات و واردات داشته باشد. انواع انکرهای مکانیکی، شیمیایی، دیوارپوش‌های viny، انواع رابط پروفیل طولی و… برخی از محصولات شرکت وستاورس هستند.

همچنین وستاورس به عنوان یکی از پیشروان در زمینه واردات و اجرای رول بولت در ایران شناخته می‌شود. با سال‌ها تجربه در این حوزه و تیمی متخصص و حرفه ای، ما مفتخریم که بهترین محصولات و خدمات را به مشتریان خود عرضه می کنیم.

جمع‌بندی

رول بولت یکی دیگر از تجهیزات ساختمانی است که برای اتصال تجهیزات به سطوح سازه‌های بتنی یا سنگی از آن استفاده می‌شود. مهم‌ترین موارد کاربرد رول بولت در صنعت ساختمان و صنایعی مانند صنعت برق، مهار داربست‌ها، نصب ماشین‌آلات و تجهیزات است.

انواع رول بولت شامل رول بولت سقفی، رول بولت پروانه‌ای، رول بولت HSA، رول بولت HDK و… است. در نحوه نصب رول بولت ابتدا با استفاده از دریل و مته سوراخی به عمق موردنظر ایجاد شده و با ضربه‌ چکش رول بولت در سوراخ قرار می‌گیرد. گروه صنعتی تجاری وستاورس باتکیه‌بر خلاقیت، تلاش و تخصص متخصصان خود بهترین کالاها و خدمات را به مشتریان ارائه می‌دهد. برای کسب اطلاعات بیشتر درباره محصولات، خدمات و خرید به بخش تماس با وستاورس مراجعه کنید.

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *