پروفیل درز انقطاع

در ساختمان سازی، حفظ ایمنی و پایداری سازه ها از اهمیت ویژه ای برخورداراست. دو عنصر کلیدی برای مقابله با حرکت های ساختمان ها شامل پروفیل درز انقطاع و پروفیل درز انبساط هستند. این درزها به کنترل تنش‌ها، کاهش خطر، آسیب‌های ناشی از زمین لرزه، حرارت و سایر عوامل کمک می‌کند. در این مقاله از وب سایت وستاورس به تعریف این درزها، الزامات آیین نامه ای، تفاوت درز انقطاع و درز انبساط، مواد مورد استفاده برای پر کردن این درزها و برتری پروفیل های ویژه خواهیم پرداخت.

آشنایی با پروفیل درز انقطاع

مبحث ششم مقررات ملی ساختمان بند 6-11-3 درز انقطاع را این‌گونه تعریف می‌کند: برای حذف یا کاهش خسارات و خرابی‏های ناشی از ضربه ساختمان‌های مجاور به یکدیگر، ساختمان‌ها باید با پیش‌بینی درز انقطاع از یکدیگر جدا شده یا با فاصله‌ای حداقل از مرز مشترک با زمین های مجاور ساخته شوند. محاسبات مربوط به پروفیل درز انقطاع مطابق با آیین نامه2800 بند 1-4-1 به صورت زیر ارائه می‌شود:

برای ساختمان های با 8 طبقه و کمتر:

فاصله هر طبقه از مرز زمین مجاور حداقل باید برابر 0.005 ارتفاع آن طبقه از روی تراز پایه باشد.

برای ساختمان های با بیشتر از 8 طبقه/ ساختمان های با اهمیت «خیلی زیاد» و «زیاد» با هر تعداد طبقه:

مشخصات ساختمان مجاور معلوم باشد:

  • جذر مجذور مربعات تغییر مکان های جانبی
  • حداقل فاصله هر طبقه از زمین مجاور غیر خطی دو ساختمان

مشخصات ساختمان مجاور معلوم نباشد:

  • برابر 70 درصد تغییر مکان های جانبی غیرخطی طرح در آن طبقه

آشنایی با پروفیل درز انبساط

آشنایی با پروفیل درز انبساط

درز انبساط فضایی است که در یک سازه قرار داده می‌شود تا آن را در برابر انبساط و انقباض مصالح ساختمانی که دراثر تغییرات دمایی ایجاد می‌شود، حفظ کند. در واقع  درز انبساط فضایی است که مواد و مصالح ساختمانی انقباض و انبساط خود را در آن مکان جبران کرده بدون اینکه تنش و فشاری به بقیه سازه اعمال کنند.

به طور کلی می‌توان گفت برای عوامل زیر پروفیل درز انبساط در ساختمان تعبیه می‌شود:

  • زلزله
  • حرکت سازه های مجاور
  • نشست ساختمان-اثرات محیطی
  • جمع شدگی و خزش

 تفاوت درز انقطاع و درز انبساط ‌

بنا به توضیحات داده شده می‌توان گفت درز انقطاع فضایی است که میان دو سازه برای جلوگیری از برخورد آن‌ها تحت بارهای لرزه‌ای ایجاد می‌شود. در صورتی که درز انبساط فضایی در داخل یک سازه است که برای تغییرات حجم مصالح و جلوگیری از ایجاد تنش به عناصر سازه ای اعمال می‌شود. عرض این درزها به مصالح، ارتفاع، تعداد طبقات و شرایط محیطی بستگی دارد. طراحی این درزها در پروژه‌های راه سازی مخصوصا در طراحی پل‌ها متداول است.

از دیگر تفاوت‌ درز انقطاع با درز انبساط می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • پروفیل درز انقطاع به صورت عرضی و درز انبساطی به صورت طولی در سازه قرار می‌گیرد.
  • درز انقطاع به ارتفاع سازه بستگی دارد؛ در صورتی که پروفیل درز انبساط به زیر بنای سازه وابسته است.

مواد پرکننده چیست؟

مطابق بند 6-11-3 مقرارات ملی ساختمان فاصله بین پروفیل درز انقطاع را صرفا می‌توان با مصالح کم مقاومت که در هنگام وقوع زلزله بر اساس برخورد دو ساختمان به آسانی خرد می‌شوند به نحو مناسبی پر نمود. این مواد به هیچ وجه نباید از جنس مواد صلب باشند تا بتوانند در مقابل حرکت‌ها از خود انعطاف نشان دهند.

محصولات شرکت وستادژ

محصولات شرکت وستادژ

شرکت وستادژ نماینده انحصاری آرفن ترکیه در زمینه محصولات پر کننده درز انقطاع و انبساط محصولات ریز را ارائه می‌دهد:

:AR191-100 پروفیل درز انبساط
 مناسب برای پارکینگ با کف پوش آسفالت و بتن قابل نصب بر روی کف بوسیله ی انکر و AR191-100پروفیل درز انبساط
پیچ های استاندارد

 :AR802-100 درز انبساط لرزه ای
پروفیل درز انبساط کفی لرزه ای توکار مناسب برای درزهای 10 سانتی متر قابل عرضه به صورت آب بند و آتش بند و مناسب برای کف‌های سرامیک و گرانیت مرمر

 :AR201-DTپروفیل های پوششی سقفی و کف
پروفیل های پوششی با پهنای200 میلی متر با پیچ های مخفی

 :AR901-150 درز انبساط
پروفیل درز انبساط توکار ، متشکل از فولاد در سطح زیرین و استیل گالوانیزه در سطح رویی، مقاوم دربرابر تردد لیفتراک و مناسب برای سازه‌های صنعتی

:AR 823-100پروفیل درز انبساط
پروفیل درز انبساط توکار مناسب برای تردد وسایل نقلیه سنگین و لیفتراک برای سطوح صنعتی ، کارخانه و مراکز خرید

:AR 932-150 درز انبساط لرزه ای مدل
پروفیل کفی درز انبساط لرزه ای توکار با قابلیت حرکت در 3 جهت و سطح عریض آلومینیومی

جمع بندی

هر دو نوع درز برای افزایش پایداری و ایمنی سازه‌ها ضروری هستند. پروفیل درز انقطاع برای کاهش خطرات زلزله در ساختمان‌های نزدیک به هم الزامی است و پروفیل درز انبساط برای مدیریت تغییرات دمایی و نشست زمین در سازه‌های طولانی کاربرد دارد. رعایت اصول طراحی و اجرای صحیح این درزها بر اساس آیین‌نامه‌های معتبر، ضامن عمر مفید و کارایی سازه است. آشنایی با تفاوت درز انقطاع و درز انبساط کمک می‌کند تا از هر کدام در جای مناسب استفاده شود.

استفاده از پروفیل های درز انقطاع و انبساط نه تنها ایمنی و دوام سازه را تضمین می‌کند؛ بلکه زیبایی و کارایی آن را نیز افزایش می‌دهد. شرکت وستادژ، نماینده انحصاری محصولات آرفن ترکیه، با ارائه پروفیل های باکیفیت و مطابق استانداردهای جهانی،آماده تامین نیازهای پروژه های ساختمانی شما است. با کارشناسان ما در ارتباط باشید.

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *