میزان پایداری و استحکام و میزان مقاومت در برابر حرارت از موارد تفاوت بین انکر مکانیکی و انکر شیمیایی هستند که موجب می‌شود هرکدام برای موارد مصرف متفاوت استفاده شوند. انکرها از تجهیزات مورد استفاده در ساخت‌و‌ساز هستند که فرایند اتصال مصالح و اجزای مختلف عناصر ساختمانی از طریق آن‌ها انجام می‌شود. دو نوع انکر مکانیکی و انکر شیمیایی وجود دارد و هرکدام از نظر ساختار و نوع کاربرد با یکدیگر تفاوت دارند.

در کاربرد انکر شیمیایی از خاصیت چسبندگی چسب شیمیایی و نیروی اصطکاک استفاده می‌شود؛ ولی برای کاربرد انکر مکانیکی به‌منظور ایجاد پیوستگی از درهم‌تنیدگی مکانیکی و اصطکاکی استفاده می‌شود. در این مقاله از گروه صنعتی بازرگانی وستاورس با پرداختن به تفاوت بین انکر مکانیکی و انکر شیمیایی هرکدام از آن‌ها را بررسی می‌کنیم.

انکر چیست؟

یکی از تجهیزات مورد استفاده در صنعت ساخت‌وساز انکرها هستند که با استفاده از آن‌ها عناصر مختلف ساختمان به یکدیگر متصل می‌شوند. انکرها تجهیزات مناسب برای ایمن‌سازی عناصر ساختمان و همچنین جابه‌جایی یا تقویت مصالح پایه هستند. برخی از موارد کاربرد انکرها عبارت‌اند از:

  • مهاربندی داربست‌های فلزی
  • تقویت سازه‌های بتنی و ترمیم آن‌ها مانند افزایش سطح پی سازه
  • نصب صفحات فلزی روی مصالحی مانند بتن
  • نصب انواع پارتیشن‌های اداری
  • نصب پنل‌های پیش‌ساخته بتنی روی سازه
  • توسعه بخش‌های سازه‌ای در سازه‌های بتنی؛ مانند پوشاندن سقف یا افزودن کنسول به ساختمان از طریق کاشت آرماتور

انکرها دو نوع شیمیایی و مکانیکی هستند که هرکدام با یکدیگر متفاوت‌اند. در ادامه تفاوت بین انکر مکانیکی و انکر شیمیایی را بررسی می‌کنیم.

ویژگی و کاربرد انکر شیمیایی

ویژگی و کاربرد انکر شیمیایی

انکرهای شیمیایی به انکرهای رزینی هم شناخته می‌شوند و برای استفاده از آن‌ها از تجهیزات مکانیکی مانند پیچ‌ومهره استفاده نمی‌شود. در کاربرد انکر شیمیایی از چسب مخصوص برای ایجاد اتصال بین پایه و ماده ثابت استفاده می‌شود. به‌منظور استفاده از انکر شیمیایی باید ابتدا حفره‌ای در محل کاشت موردنظر حفر کرده و از هرگونه گردوخاک پاک شود. در مرحله بعد چسب انکر به درون حفره تزریق شده و میله انکر در حفره قرار می‌گیرد.

استفاده از ماده شیمیایی یکی از موارد تفاوت بین انکر مکانیکی و انکر شیمیایی است. با خشک‌شدن چسب، بین انکر و ماده پایه اتصالی محکم ایجاد می‌شود. چسب انکر معمولاً یک سیستم دوبخشی به نام رزین و هاردنر است که قبل از کاربرد باید به‌خوبی با یکدیگر ترکیب شوند. برخی موارد کاربرد انکر شیمیایی عبارت‌اند از:

  • اتصالات فولاد سازه‌ای
  • استفاده برای سیستم‌های نما
  • نصب ماشین‌آلات سنگین
  • استفاده برای پروژه‌های زیرساختی

این موارد نشان‌دهنده اهمیت استفاده از انکر شیمیایی در صنعت ساختمان هستند.

ویژگی و کاربرد انکر مکانیکی

نوع دوم انکرها انکرهای مکانیکی هستند و برخلاف انکرهای شیمیایی بار را به‌صورت مکانیکی انتقال می‌دهند. برای کاربرد انکر مکانیکی از رول‌ بولت‌ها استفاده می‌شود و همانند کاشت انکر شیمیایی باید ابتدا در محل مورد نظر حفره ایجاد کرده و آن را از هرگونه گردوخاک پاک کنیم. در مرحله بعد از کاربرد رول بولت، انکر مکانیکی در حفره قرار گرفته و گشتاور لازم به آن اعمال شده، با بتن درگیر شده و مقاومت در انکر ایجاد می‌شود. عملکرد و نحوه نصب از دیگر موارد مربوط به تفاوت بین انکر مکانیکی و انکر شیمیایی هستند.

تفاوت بین انکر مکانیکی و انکر شیمیایی

یکی از موارد مهم در بهسازی لرزه‌ای و مقررات ملی ساختمان انکرها هستند. مقاوم‌سازی ساختمان مهم‌ترین کاربرد انکر شیمیایی و مکانیکی است که مهندسان عمران و پیمانکاران برای بهینه‌سازی عملکرد مقاومتی سازه از آن‌ها استفاده می‌کنند. هرکدام از انکرهای مکانیکی و شیمیایی با یکدیگر متفاوت بوده و از نظر کاربرد و کارایی مجزا از هم هستند. در ادامه به تفاوت بین انکر مکانیکی و انکر شیمیایی می‌پردازیم.

1. میزان مقاومت در برابر حرارت

انکرهای مکانیکی و شیمیایی از نظر مقاومت در برابر دماهای بالا و پایین با یکدیگر متفاوت هستند. در کاربرد انکر شیمیایی از چسب استفاده می‌شود که دارای نقطه ذوب نسبتاً پایینی بوده و نمی‌توان عملیات جوشکاری بر روی آن‌ها انجام داد. در مقابل به دلیل اینکه جنس انکرهای مکانیکی از فلز است در برابر تغییرات دمایی شامل دمای بالا و دمای پایین مقاوم بوده و همچنین می‌توان عملیات جوشکاری را بر روی آن‌ها انجام داد.

2. مدت زمان چرخه ساخت و ساز

یک مورد دیگر درباره تفاوت بین انکر مکانیکی و انکر شیمیایی مربوط به چرخه ساخت‌وساز آن‌ها است. انکرهای شیمیایی بر پایه چسب‌های شیمیایی بوده و به‌مرورزمان سفت می‌شوند. علاوه بر این چسب‌ها زمان پخت خاصی نیاز دارند که در سرمای زمستان و دمای محیطی پایین زمان پخت طولانی‌تر می‌شود؛ بنابراین دوره ساخت‌وساز نیز طولانی می‌شود. در مقابل انکرهای مکانیکی نیازی به زمان پخت نداشته و دمای محیط بر فرایند نصب آن‌ها تأثیری ندارد. به همین دلیل چرخه ساخت‌وساز هنگام استفاده از انکرهای مکانیکی کوتاه‌تر می‌شود که از مزایای انکر مکانیکی هستند.

تفاوت بین انکر مکانیکی و انکر شیمیایی؛ میزان استحکام

3. تفاوت بین انکر مکانیکی و انکر شیمیایی؛ میزان استحکام

کاربرد انکر مکانیکی در مقایسه با انکر شیمیایی عملکرد نسبتاً پایدارتری داشته و در حفظ نیروی اتصال بهتر عمل می‌کند. در مقابل میزان پایداری انکرهای شیمیایی به عملکرد چسب بستگی دارد. به همین دلیل لازم است در انتخاب چسب مناسب با عملکرد اتصالی مستحکم دقت کرد.

4. میزان انعطاف‌پذیری

موضوع دیگری که درباره تفاوت بین انکر مکانیکی و انکر شیمیایی باید گفت میزان انعطاف‌پذیری آن‌ها است. انکرهای مکانیکی انعطاف‌پذیر نبوده و نمی‌توانند با لرزش‌ها و حرکات ایجادشده در متریال پایه خود را وفق دهند. در مقابل انکرهای شیمیایی انعطاف‌پذیری مناسبی داشته و بدون آنکه در مقاومت آن‌ها تغییری ایجاد شود می‌توانند حرکات و لرزش‌های متریال پایه را جذب کنند.

5. عدم نفوذ آب

به دلیل آنکه در کاربرد انکر مکانیکی فاصله اندکی تا متریال پایه وجود دارد در صورت نصب آن در محیط خارجی امکان دارد آب وارد حفره شود. این در حالی است که در کاشت و کاربرد انکر شیمیایی فاصله بین انکرهای شیمیایی تا متریال پایه با چسب پوشانده شده و امکان ورود آب را به داخل حفره به صفر می‌رساند.

6. تفاوت در هزینه

مورد دیگر درباره تفاوت بین انکر مکانیکی و انکر شیمیایی میزان هزینه است. باوجودآنکه هزینه انکرهای شیمیایی بیشتر از انکرهای مکانیکی است؛ ولی استفاده از انکرهای شیمیایی برای کاشت در عمق زیاد صرفه اقتصادی دارد. توجه داشته باشید که کاشت انکر مکانیکی با عمق بیشتر از 120 میلیمتر و قطر بیشتر از 20 میلیمتر برای اندازه‌های کوچک و متوسط و عمق 170 میلیمتر برای اندازه‌های بزرگ مقرون‌به‌صرفه نیست.

7. نوع مصالح پایه

نوع مصالح پایه از دیگر موارد تفاوت بین انکر مکانیکی و انکر شیمیایی است. کاربرد انکر شیمیایی و انکر مکانیکی از نظر متریال پایه نیز متفاوت بوده و انکرهای شیمیایی به دلیل استفاده از رزین می‌توانند روی انواع مختلف سطوح و حتی چوب استفاده شوند. انکرهای مکانیکی تنها قابلیت کاربرد روی مصالح و سطوح سخت مانند بتن را دارند. به دلیل آنکه انکر مکانیکی داخل حفره باز شده و بازشدن آن به میزان مقاومت مصالح پایه بستگی دارد.

8. امکان استفاده دوباره

مورد دیگر درباره تفاوت بین انکر مکانیکی و انکر شیمیایی قابلیت استفاده دوباره آن‌ها است. می‌توان از برخی انکرهای مکانیکی مجدداً استفاده کرد. انکرهای شیمیایی به دلیل کاربرد مواد شیمیایی قابلیت استفاده مجدد را نداشته و می‌توان گفت دائمی هستند.

عملکرد لرزه ای

9. عملکرد لرزه ای

انواع انکرهای مکانیکی و شیمیایی ازنظر مقاومت در برابر زلزله طراحی شده و عملکرد خوبی نیز از خود نشان می‌دهند. البته باید گفت که انکرهای شیمیایی به دلیل انعطاف‌پذیری عملکرد بهتری داشته و توانایی آن‌ها در تحمل بارهای لرزه‌ای بیشتر است. این تفاوت بین انکر مکانیکی و انکر شیمیایی در مناطق زلزله‌خیز اهمیت زیادی داشته و کاربرد انکر شیمیایی در چنین مناطقی برای افزایش استحکام ساختمان بیشتر است.

10. میزان تحمل بار

انکرهای شیمیایی می‌توانند بارهای سنگین و بسیار سنگین را به‌خوبی تحمل کنند؛ ولی میزان تحمل بار انکرهای مکانیکی کمتر است. به دلیل آنکه انکرهای مکانیکی توانایی تحمل بارهای سبک، نیمه‌سنگین و سنگین را دارند. وجود پیوستگی شیمیایی در انکرهای شیمیایی درهم‌تنیدگی امن ایجاد کرده و درنتیجه احتمال شکست کاهش می‌یابد.

11. میزان فاصله تا لبه

یک مورد دیگر درباره تفاوت بین انکر مکانیکی و انکر شیمیایی فاصله تا لبه است. در کاربرد انکرهای مکانیکی باید فواصل از یکدیگر و نسبت به لبه بتن بیشتر باشد. در مقابل برای کاربرد انکر شیمیایی در جایی که محدودیت کاشت وجود دارد می‌توان در فاصله کمتر از یکدیگر و لبه بتن کاشت.

عوامل مؤثر بر انتخاب نوع انکر

هرکدام از انکرهای مکانیکی و شیمیایی ویژگی و عملکردهای مخصوص به خود را دارند. نوع عملکرد نیز از موارد تفاوت بین انکر مکانیکی و انکر شیمیایی است. عملکرد اصطکاکی، انبساطی، ترکیب اصطکاک و انبساط و چفت و بستی مربوط به انکرهای مکانیکی و عملکرد چسبندگی مربوط به انکرهای شیمیایی است. برای انتخاب نوع انکر باید فاکتورهایی را در نظر گرفت که عبارت‌اند از:

  • سرعت اجرا
  • خوردگی
  • ظرفیت باربری
  • ضخامت مقطع و فاصله آزاد بتن

شرکت وستاورس؛ فروش انواع  انکر

شرکت وستاورس؛ فروش انواع  انکر

خرید تجهیزات ساختمان‌سازی و کیفیت آن‌ها اهمیت زیادی داشته و باید آن‌ها را از شرکت معتبر خریداری کرد. شرکت وستاورس یک جمع متخصص از مهندسان حوزه عمران و همچنین متخصصان بازاریابی است که تمام توان خود را برای ارائه محصولات باکیفیت به کار گرفته است. عرضه انواع انکر شیمیایی، انکر مکانیکی، انواع پروفیل رابط طولی، پادری آلومینیومی، بست و اسلایدر و… برخی از محصولات شرکت وستاورس هستند. این شرکت با اثبات توانمندی خود توانسته است نمایندگی شرکت‌های آرفن، ایندکس و UGA را نیز  اخذ کرده و در سطح جهانی به‌عنوان یک برند معتبر شناخته شود.

جمع‌بندی

انکرهای مکانیکی و شیمیایی ازجمله تجهیزات مهمی هستند که در ساخت‌وساز از آن‌ها استفاده می‌شود. هرکدام از این نوع انکرها ازنظر ویژگی‌های ظاهری، نوع کاشت و عملکرد با یکدیگر متفاوت هستند. انعطاف‌پذیری، میزان تحمل بار، عملکرد لرزه‌ای، نوع مصالح پایه و تفاوت در هزینه برخی از موارد تفاوت بین انکر مکانیکی و انکر شیمیایی هستند. در کاربرد انکر شیمیایی بعد از حفر سوراخ و تمیزکردن آن از هرگونه گردوخاک ماده شیمیایی که همان چسب است به درون حفره تزریق شده و میله انکر داخل حفره قرار می‌گیرد. برخلاف انکر شیمیایی، برای کاربرد انکر مکانیکی از هیچ‌گونه ماده شیمیایی استفاده نشده و در سوراخ حفرشده رول بولت قرار گرفته و سپس انکر مکانیکی در حفره قرار می‌گیرد.

در انکرهای مکانیکی برای ایجاد پیوستگی بین انکر و مصالح پایه از درهم‌تنیدگی اصطکاکی و مکانیکی استفاده می‌شود. در مقابل در انکرهای شیمیایی نیروی گیرش چسب شیمیایی و نیروی اصطکاکی است که موجب برقراری اتصال قوی می‌شود. گروه مهندسی بازرگانی وستاورس ارائه‌دهنده برترین محصولات ساختمانی و پتروشیمی توانسته است با ارائه محصولاتی در سطح استانداردهای جهانی به‌عنوان یک برند معتبر مطرح شود. برای کسب اطلاعات بیشتر درباره محصولات، خرید یا مشاوره از بخش تماس با وستاورس اقدام کنید.

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *