تاثیر شرایط جوی بر عملکرد انکر مکانیکی

انکرهای مکانیکی از تجهیزات ساختمانی هستند که با استفاده از آن‌ها سازه‌های مختلف به سطح بتن و سایر مصالح پایه متصل می‌شوند. تاثیر شرایط جوی بر عملکرد انکر مکانیکی از موارد مهمی است که همواره موردتوجه پیمانکاران قرار می‌گیرد. دما، رطوبت و محیط شیمیایی از جمله موارد مهم تاثیر شرایط محیطی روی انکر مکانیکی هستند که می‌توانند عملکرد و بازدهی نهایی آنان را تحت‌تأثیر قرار دهند.

ازآنجایی‌که انکرهای مکانیکی می‌توانند نیروی بار بالایی را تحمل کنند از آن‌ها برای نصب تجهیزات و ماشین‌آلات استفاده می‌شود. علاوه بر این اجرای تأسیسات مکانیکال و الکتریکال از دیگر کاربردهای انکر مکانیکی در پروژه‌ ها است. در این مقاله از گروه صنعتی تجاری وستاورس ‌تاثیر شرایط جوی بر عملکرد انکر مکانیکی را بررسی می‌کنیم.

انکر مکانیکی، کاربرد و مزایا

در پروژه‌های ساخت‌و‌ساز برای اتصال تجهیزات و ماشین‎آلات لازم است از تجهیزات پیشرفته و ایمن استفاده شود. این فرایند توسط تجهیزاتی به نام انکرها انجام می‌شود. انکرها در دودسته مکانیکی و شیمیایی قرار  می‌گیرند. انکرهای مکانیکی از اجزای مختلف تشکیل شده‌اند که شامل واشر، مهره، بخش استوانه‌ای‌شکل و پیچ دارای رأس مخروطی است. با استفاده از انکرها ماشین‎آلات و تجهیزات مختلف به مصالح پایه شامل سنگ یا بتن متصل شده و بار را انتقال می‌دهند.

البته دراین‌بین فاکتورهای متعددی بر عملکرد انکرها تأثیر می‌گذارند و بدون درنظرگرفتن این عناصر نمی‌توان به نتایج دلخواه دست‌یافت. یکی از این موارد مهم تاثیر شرایط جوی بر عملکرد انکر مکانیکی است که باید انتخاب انکر بر اساس این فاکتورها انجام شود. برخی از مهم‌ترین کاربردهای انکر مکانیکی در پروژه ‌ها عبارت‌اند از:

  • اجرای تأسیسات الکتریکی و مکانیکی
  • اجرای پنل‌های بتنی پیش‌ساخته
  • نصب آسانسور و پله‌برقی
  • اجرای سیستم کانال‌کشی و لوله‌کشی
  • نصب انواع ماشین‌آلات و تجهیزات ساختمانی
  • نصب داربست‌های فلزی و جان‌پناه
  • مورداستفاده در صنعت هواپیما و ساخت آشیانه

البته باید توجه داشت که در تمام این موارد همانند تاثیر شرایط جوی بر عملکرد انکر مکانیکی، تاثیر شرایط محیطی روی انکر مکانیکی هم اهمیت داشته و باید آن‌ها را در نظر گرفت. مزایای انکرهای مکانیکی موجب شده است تا این تجهیزات به‌ بخش مهمی از پروژه‌های عمرانی و ساخت‌وساز تبدیل شوند. مهم‌ترین مزایای انکر مکانیکی عبارت‌اند از:

  • ظرفیت باربری بالا
  • مناسب‌بودن هزینه
  • امکان بارگذاری سریع بعد از اتمام کاشت
  • دوام و طول عمر بالا

تاثیر شرایط جوی بر عملکرد انکر مکانیکی

تاثیر شرایط جوی بر عملکرد انکر مکانیکی

برای دستیابی به بهترین عملکرد، در هنگام انتخاب و خرید انکرهای مکانیکی باید شرایط جوی و محیطی موردتوجه قرار گیرد. توجه به راهنمای خرید انکر مکانیکی از مهم‌ترین مواردی است که باید قبل از خرید در نظر گرفت. در ادامه به تاثیر شرایط جوی بر عملکرد انکر مکانیکی می‌پردازیم.

1. دمای هوا

اولین مورد از شرایط جوی اثرگذار بر عملکرد بهینه انکرهای مکانیکی دمای هوا است. بخشی از جنس انکر مکانیکی فلز بوده و در دمای پایین‌تر از آستانه تحمل انکر ممکن است موجب کاهش مقاومت مکانیکی فلز شود. همچنین در شرایط یخ‌بندان احتمال ترک‌خوردن مصالح پایه مانند بتن و انقباض فلز نیز وجود دارد که درنتیجه بر چسبندگی انکر و عملکرد بهینه آن تأثیر منفی می‌گذارد. همانند دمای پایین، دمای بالاتر از آستانه تحمل انکر مکانیکی موجب نرم‌شدن بخش فلزی انکر شده و همچنین بر ویژگی الاستیکی انکر تأثیر منفی می‌گذارد. تمام این عوامل منجر به افت استحکام اتصالات خواهد شد.

2. رطوبت و بارش ها

در ادامه تاثیر شرایط جوی بر عملکرد انکر مکانیکی، برف، باران و رطوبت نیز از دیگر موارد اثرگذار است؛ زیرا رطوبت حاصل از بارش‌ها موجب خوردگی و زنگ‌زدگی فلز انکر مکانیکی خواهد شد. خوردگی بخش فلزی انکر بر قطر مؤثر انکر تأثیر منفی گذاشته و موجب کاهش قطر و درنهایت کاهش مقاومت مکانیکی انکر خواهد شد.

باتوجه‌به اهمیت کاربردهای انکر مکانیکی در پروژه ‌ها کاهش قطر و مقاومت انکر مکانیکی تأثیرات منفی بر پروژه‌ ساخت‌و‌ساز می‌گذارد. علاوه بر این بارش‌ها و رطوبت حاصل از آن‌ها موجب می‌شود تا آب به درون ترک‌های بتن نفوذ کرده و درنتیجه موجب کاهش چسبندگی بین انکر و مصالح پایه می‌شود. به همین دلیل لازم است تاثیر شرایط محیطی روی انکر مکانیکی در نظر گرفته شود.

3. تابش شدید خورشید

از دیگر موارد مربوط به تاثیر شرایط جوی بر عملکرد انکر مکانیکی می‌توان میزان تابش نور خورشید و اشعه UV را نام برد. نور شدید خورشید و اشعه UV می‌تواند موجب تخریب پوشش‌های محافظ انکر شود. براین‌اساس لازم است در مناطقی که نور خورشید بسیار شدید است از انکر مکانیکی یا شیمیایی مناسب با شرایط جوی و محیطی استفاده شود.

4. شرایط محیطی خورنده

علاوه بر شرایط جوی تاثیر شرایط محیطی روی انکر مکانیکی هم اهمیت زیادی دارد. شرایط شیمیایی و محیط‌های خورنده از جمله موارد بسیار مهمی است که می‌توانند مقاومت انکر مکانیکی را تحت‌تأثیر قرار دهند.

به‌عنوان‌مثال گاز در محیط‌هایی که گازهای اسیدی همچون دی‌اکسید گوگرد وجود دارد خوردگی انکر مکانیکی تشدید خواهد شد. علاوه بر این، تماس با اسیدها یا بازهای قوی هم می‌تواند موجب تخریب بتن و انکر شود. یون‌های خورنده سولفات‌ها و کلرایدها نیز اثرات مخرب شدید بر بخش فلزی انکر می‌گذارند. برای کاهش تاثیر شرایط جوی بر عملکرد انکر مکانیکی و همچنین شرایط محیطی لازم است از انکرهای مقاوم استفاده شود.

5. تاثیر شرایط جوی بر عملکرد انکر مکانیکی؛ باز یا بسته بودن فضا

انکرهای مکانیکی که در فضاهای باز کار گذاشته می‌شوند بیشتر در معرض شرایط جوی و محیطی متعدد هستند که موجب تخریب و فرسایش آن‌ها می‌شود. در محیط‌های بسته و تحت کنترل این مورد مشکل کمتری به وجود آورده و احتمال تخریب‌های ناشی از شرایط  محیطی و جوی کاهش می‌یابد؛ ولی توجه به تهویه مطلوب و کنترل رطوبت اهمیت زیادی دارد.

انتخاب انکر مکانیکی مناسب برای پروژه‌ ها

باتوجه‌به کاربردهای انکر مکانیکی در پروژه ‌ها و نقشی که در اتصالات دارند و همچنین توجه به شرایط محیطی و جوی اثرگذار بر عملکرد بهینه این تجهیزات لازم است در انتخاب انکر مکانیکی نکات مهمی را در نظر گرفت. این نکات مهم مجموعه‌ای از نکات فنی، اجرایی و محیطی است که در ادامه به آن‌ها می‌پردازیم.

1. نکات فنی

نکات فنی برای بهینه‌سازی تاثیر شرایط جوی بر عملکرد انکر مکانیکی شامل نوع بار واردشونده اعم از بار برشی، کششی و ترکیبی است و انکر موردنظر باید توانایی تحمل بارها را داشته باشد. دومین فاکتور فنی نوع مصالح پایه مانند بتن است. انواع مختلف بتن بدون ترک، بتن ترک‌دار، بتن سبک و… وجود دارد که برای هرکدام از آن‌ها باید انکر مکانیکی مناسب آن را انتخاب کرد. عمق کاشت نیز از دیگر موارد مربوط به تاثیر شرایط محیطی روی انکر مکانیکی است.

بیشتر بودن عمق کاشت موجب افزایش مقاومت خواهد شد؛ ولی باید محدودیت‌های مربوط به ضخامت عضو سازه و محدودیت‌های اجرایی را نیز در نظر گرفت. عامل دیگر در زمینه کاهش تاثیر شرایط جوی بر عملکرد انکر مکانیکی مربوط به نوع انکر است. همان‌طور که گفته شد انکر موردنظر باید بر اساس شرایط جوی، محیطی و ظرفیت بار باشد. به‌عنوان‌مثال انکرهای انبساطی مناسب بارهای استاتیکی بوده و انکرهای چکشی برای سقف یا مکان‌های محدود مناسب هستند. علاوه بر این از انکرهای پیچشی برای بارهای متوسط و از انکرهای مکانیکی با غلاف برای بتن یا آجر استفاده می‌شود.

شرایط محیطی

2. شرایط محیطی

در بخش تاثیر شرایط جوی بر عملکرد انکر مکانیکی عوامل اثرگذار بر کاهش کیفیت و کارایی انکر مکانیکی بررسی شد. این شرایط شامل خوردگی، دما و چرخه‌های رطوبت، ذوب و یخ‌زدگی هستند. برای محیط‌های مرطوب، خورنده، صنعتی و شیمیایی لازم است از انکرهای مکانیکی پوشش‌دار یا ضدزنگ استفاده شود. همچنین لازم است محدوده دمایی عملکرد انکر مکانیکی بررسی شود. بر اساس کاربردهای انکر مکانیکی در پروژه ‌ها برای محیط‌ها و اقلیم‌هایی که دارای رطوبت و چرخه‌های ذوب و یخ‌زدگی هستند نیز باید انکر مقاوم به فشارهای انبساط آب انتخاب شود.

3. فاکتورهای اجرایی

درباره تاثیر شرایط محیطی روی انکر مکانیکی باید شرایط اجرایی هم در نظر گرفته شود. اولین مورد شرایط حفاری برای کاشت انکر است. به‌عنوان‌مثال بتن باید خشک یا مرطوب باشد. استفاده از ابزار مخصوص حفاری و دردسترس‌بودن از یک یا دو طرف از دیگر موارد مهم اجرا و نصب هستند که باید از دستورالعمل‌های سازنده پیروی کرد. همچنین توجه به استانداردهای ایمنی، مقاومت و عملکرد بر اساس شرایط جوی و محیطی مختلف از دیگر نکات مهمی است که تاثیر شرایط جوی بر عملکرد انکر مکانیکی را کاهش می‌دهد.

انکرهای مکانیکی وستاورس

شرکت وستاورس از مهم‌ترین فعالان در حوزه تجهیزات ساختمانی و پتروشیمی است که به دلیل کیفیت بالای محصولات موردتوجه بازارهای داخلی و خارجی قرار گرفته است. انواع انکر مکانیکی، شیمیایی، انواع ساپورت‌های تأسیساتی مانند اتصالات پروفیل، انواع بست و اسلایدر و عایق‌ های الاستومری برخی از محصولات وستاورس هستند. همانند تمام محصولات این شرکت، انکرهای مکانیکی شرکت وستاورس مطابق با آخرین فناوری‌ها و استانداردهای ایمنی بوده و انواع انکر مکانیکی مطابق با شرایط جوی محیطی و اجرایی گوناگون به فروش می‌رسد.

جمع‌بندی

انکرهای مکانیکی به‌عنوان یکی از مهم‌ترین تجهیزات اتصالاتی در پروژه‌های عمرانی اهمیت زیادی دارند. از این تجهیزات برای اتصال ماشین‌آلات، سیستم‌های الکتریکال و مکانیکی به مصالح پایه و نصب سقف کاذب استفاده می‌شود. در نصب و اجرای این تجهیزات باید موارد مهمی مانند تاثیر شرایط جوی بر عملکرد انکر مکانیکی در نظر گرفته شود. دما، رطوبت، بارش‌ها و شدت اشعه خورشید از جمله این موارد هستند. علاوه بر این، مواردی مانند قرارگیری در محیط‌های خورنده مانند محیط‌های اسیدی یا بازی هم از جمله موارد مهم مربوط به تاثیر شرایط محیطی روی انکر مکانیکی است.

اجرای پنل‌های بتنی پیش‌ساخته، نصب آسانسور و پله‌برقی و اجرای سیستم‌ کانال‌کشی و لوله‌کشی از دیگر کاربردهای انکر مکانیکی در پروژه‌ ها هستند. شرکت صنعتی بازرگانی وستاورس مجموعه‌ای از برترین کارشناسان و متخصصان حوزه ساختمان و تجهیزات ساختمانی است که تلاش می‌کنند محصولاتی با برترین کیفیت جهانی را در بازارهای داخلی و خارجی عرضه کنند. برای خرید محصول یا دریافت خدمات مشاوره می‌توانید از بخش تماس با وستاورس اقدام کنید.

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *