اصول کاشت میلگرد

رعایت اصول کاشت میلگرد یکی از اقدامات ضروری در ساختمان‌سازی است که می‌تواند امنیت ساختمان و ساکنان آن را تضمین کند. مهم‌ترین نقش میلگرد در ساختمان افزایش مقاومت و استحکام سازه است و کاشت میل‌گرد امکان اصلاح ساختمان را فراهم می‌کند. براین‌اساس می‌توان گفت کاشت میلگرد بر کاهش هزینه نقش مؤثری دارد.

نحوه کاشت میلگرد از چند بخش مهم تشکیل شده است که در ادامه این مقاله به آن خواهیم پرداخت. از جمله مزایای کاشت میلگرد می‌توان افزایش دقت ساخت، مقاومت در برابر زلزله و انعطاف‌پذیری در طراحی را نام برد. در این مقاله از گروه صنعتی تجاری وستاورس اصول کاشت میلگرد، مزایا و نحوه کاشت آن را بررسی می‌کنیم.

ضرورت کاشت میلگرد

در ساختمان‌سازی تأمین امنیت ساکنان ساختمان اهمیت زیادی دارد و مهندسان، معماران و طراحان ساختمان از بهترین اصول مهندسی برای افزایش استحکام سازه استفاده می‌کنند. یک ساختمان باید به‌اندازه‌ای مستحکم باشد که بتواند در برابر عوامل جوی و اقلیمی مختلف مانند سیل، زلزله و… مقاومت کند. آنچه که موجب افزایش استحکام ساختمان می‌شود کاشت میل‌گرد است که به‌عنوان اسکلت محکمی عمل می‌کند و پشتوانه اصلی ساختمان محسوب می‌شود.

مهندسان و پیمانکاران ساختمان با پیروی از اصول کاشت میلگرد ساختمان‌هایی مقاوم در برابر عوامل مختلف محیطی مانند زلزله، بادهای شدید، طوفان‌ها و باران‌های سیل‌آسا احداث می‌کنند. از میلگرد در تمام بخش‌های ساختمان از کف تا ستون‌ها و سقف استفاده می‌شود.

میل‌گرد میله‌ای فولادی در اندازه‌های مختلف است که از آن در بتن‌ریزی ساختمان استفاده می‌شود. بتن نیز از مصالح بسیار قوی در صنعت ساخت‌وساز است که در برابر نیروهای کششی بسیار مقاوم است؛ ولی یک نقطه‌ضعف بزرگ دارد و آن مقاومت کم در برابر نیروهای کششی و چرخشی است.

برای ازبین‌بردن این عیب از میل‌گرد استفاده می‌شود. با به‌کارگیری اصول کاشت میلگرد در بتن‌ریزی مقاومت سازه در برابر نیروهای کششی افزایش‌یافته و بتن تقویت می‌شود. به همین دلیل وجود میل‌گرد باعث می‌شود تا در زمان وقوع زلزله بتن شکسته نشود.

بیشتر بدانید: کاربرد بست روکشدار + نحوه خرید آن

اصول کاشت میلگرد؛ انواع مختلف میلگرد

اصول کاشت میلگرد؛ انواع مختلف میلگرد

در ادامه اصول کاشت میلگرد بهتر است ابتدا با انواع میلگرد آشنا شویم. میل‌گردها در اندازه‌ها و انواع مختلف وجود دارند که بر اساس شکل ظاهری به دودسته تقسیم‌بندی می‌شوند. هرکدام از این دودسته مختلف میل‌گرد نیز انواع مختلف دارند که به آن‌ها می‌پردازیم. انواع مختلف میل‌گرد بر اساس شکل ظاهری عبارت‌اند از:

1. میلگرد ساده

این نوع میل‌گردها دارای سطح صاف و بدون آج هستند و به دلیل آلیاژهایی که در آن‌ها به‌کاررفته دارای قابلیت انعطاف‌پذیری، خم‌کاری و برش‌کاری هستند. انواع مختلف میل‌گردهای ساده عبارت‌اند از:

  • میل‌گرد خام: میل‌گردهای خام میل‌گردهای ساده صنعتی هستند که دارای سطح صاف بوده و بر طبق استاندارد A1 به‌صورت شاخه‌ای و در اندازه‌های 42-10 ساخته می‌شوند. از این نوع میلگردها در صنایع مختلف مانند تولید قطعات صنعتی، کشاورزی، قطعات خودرو، جوشکاری و آهنگری استفاده می‌شود.
  • میل‌گرد کلاف ساده: این نوع میل‌گردها همانند کلاف درهم‌پیچیده بوده و در اندازه‌های 16-5.5 تولید می‌شوند.
  • میل‌گرد کششی: نام دیگر این نوع میل‌گرد، میل‌گرد ترانس است که ازنظر ظاهری با دو نوع دیگر میل‌گردهای ساده متفاوت است. میل‌گردهای کششی بعد از تولید پولیش شده و دارای سطح صاف و صیقلی می‌شوند. میل‌گردهای پوششی دارای مقاومت بالایی هستند. نکته مهم درباره این نوع میل‌گرد اینکه روش پولیش دادن آن بر کیفیت میل‌گرد تأثیر می‌گذارد.

2. میلگردهای آجدار

در دومین دسته‌بندی میل‌گردها، انواع آج‌دار قرار دارد که به دلیل وجود آج‌ بر سطح آن‌ها به این نام خوانده می‌شوند. این نوع میل‌گرد در صنعت ساختمان‌سازی کاربرد زیادی دارد و با پیروی از اصول کاشت میل‌گرد استحکام ساختمان را افزایش می‌دهند. انواع میل‌گردهای آج‌دار عبارت‌اند از:

  • آج‌دار شاخه‌ای: انواع میل‌گرد آج‌دار شاخه‌ای کاربرد زیادی در ساختمان‌سازی داشته و به دلیل زبر و آج‌دار بودن از آن‌ها در بتن‌ریزی استفاده می‌شود. در نحوه کاشت میل‌گرد، آج‌هایی که روی آن‌ها قرار دارد موجب می‌شود تا اتصال مستحکمی بین بتن و میل‌گرد ایجاد شده و درنتیجه این اتصال احتمال جداشدن قطعات به‌شدت کاهش می‌یابد. نکته‌ای که باید درباره میل‌گردهای آج‌دار شاخه‌ای گفت این است که در مقایسه با نوع کلاف انعطاف‌پذیری کمتری دارند.
  • کلاف آج‌دار: نوع دیگر میل‌گردهای آج‌دار نوع کلاف شاخه‌ای هستند که درهم‌تنیده شده‌اند. این نوع میل‌گردها در صنایع مختلف مانند ساختمان‌سازی، زنجیر فلزی، صنایع ساخت فنر، خرپا و تیرچه استفاده می‌شود. با استفاده از میل‌گردهای کلاف آج‌دار در ساختمان‌سازی هم با پیروی از اصول کاشت میلگرد، استحکام ساختمان افزایش می‌یابد.

میلگردهای آج‌دار ازنظر روش تولید شامل میل‌گردهای آج‌دار با مقاومت بالا (HSD) و آج‌دار ترمودینامیکی (TMT) هستند.

اصول کاشت میلگرد

اصول کاشت میلگرد بر اساس محل به‌کارگیری آن متفاوت است. کاشت میل‌گرد کار راحتی نبوده و باید محاسبات دقیقی برای آن انجام شده و از ضوابط و استانداردهای مربوط به نحوه کاشت میلگرد پیروی کرد. عدم پیروی از این اصول علاوه بر هدررفت منابع می‌تواند نتایج نامطلوبی هم داشته باشد. در ادامه به نحوه کاشت میلگرد بر اساس محل به‌کارگیری می‌پردازیم.

1. کاشت میلگرد در فونداسیون

کاشت میل‌گرد در فونداسیون به منظور افزایش مقاومت، افزایش ارتفاع یا یکپارچه کردن فونداسیون به‌کار می‌رود. اصول کاشت میلگرد در فونداسیون این است که قبل از انجام فرایند باید محاسبات دقیقی برای پی‌بردن به عمق کاشت و اندازه میلگرد انجام شود.

در نحوه کاشت میلگرد در فونداسیون باید سوراخ‌کاری با دریل انجام شود و انجام آن با مغزه‌گیری اشتباه است؛ زیرا مغزه‌گیری به آرماتور فونداسیون آسیب می‌زند. مهم‌ترین مزایای کاشت میلگرد در فونداسیون عبارت‌اند از:

  • اصلاح ابعاد فونداسیون
  • یکپارچه کردن فونداسیون
  • امکان افزودن فونداسیون جدید
  • افزایش ارتفاع فونداسیون برای افزایش ظرفیت باربری

کاشت میلگرد در بتن

2. کاشت میلگرد در بتن

اولین اصل از اصول کاشت میلگرد در بتن این است که ابتدا باید محل قرارگیری میل‌گرد در بتن مشخص شود. در مرحله بعدی سوراخ‌کاری با استفاده از مغزه‌گیری یا دریل انجام می‌شود. پاک کردن سوراخ از گردوخاک بسیار مهم است که در دو مرحله انجام می‌شود. در مرحله اول با دمنده هوا گردوخاک سوراخ گرفته شده و سپس جداره‌ها را با فرچه تمیز می‌کنند. این فرایند باید یک‌بار دیگر تکرار شود تا همه آلودگی و گرد‌وخاک پاک شود.

در ادامه نحوه کاشت میلگرد در بتن، چسب کاشت میل‌گرد درون سوراخ ریخته شده و میل‌گرد کاشته می‌شود. این روش مانند کاشت و کاربرد انکر شیمیایی است. باید مدت زمان مشخصی صبر کرد تا چسب گرفته و میل‌گرد در جای خود محکم شود. مزایای کاشت میلگرد در بتن عبارت‌اند از:

  • امکان نصب صفحه فلزی برای اجرای نما
  • تقویت سازه به روش ژاکت بتنی
  • افزایش استحکام ستون‌ها و فونداسیون
  • امکان اتصال تجهیزات ساختمان به ستون‌ها و سقف
  • امکان نصب صفحه اتصال برای ساخت ستون و تیر جدید
  • امکان افزودن بخش‌های جدیدی مانند تیر، ستون و دیوار برشی به سازه

3. کاشت میلگرد در ستون

اصول کاشت میلگرد در ستون به این صورت است که می‌توان آن را به صورت عمود بر ستون یا در امتداد ستون انجام داد. در نحوه کاشت میلگرد در ستون توجه به موقعیت خاموت و فاصله بین میل‌گردها بسیار مهم است. اتصال تیر بتنی به ستون، افزودن بخش جدید، اجرای راه‌پله شمشیری یا امتداد ستون از دلایل کاشت میل‌گرد در ستون است.

نحوه کاشت میلگرد

بعد از توضیحات مربوط به اصول کاشت میلگرد در بخش‌های مختلف سازه، باید درباره نحوه کاشت آن به صورت‌های مختلف نیز اطلاعات کافی داشته باشید. برای کاش میلگرد سه روش وجود دارد که عبارت‌اند از:

1. کاشت با مواد پایه سیمانی

این روش کاشت میل‌گرد برای زمانی است که نیازی به مقاومت کششی زیاد  میل‌گردها نیست و این روش در اجرای ستون‌های اضافی و بهسازی ساختمان به‌کار می‌رود. اصول کاشت میلگرد با مواد پایه سیمانی به این صورت است که ابتدا در محل کاشت میل‌گرد سوراخی ایجاد می‌شود که اندازه آن باید 5 میلیمتر بیشتر از قطر اسمی میل‌گرد باشد. در مرحله بعد دوسوم سوراخ با ملات روان پرشده و میل‌گرد جای‌گذاری می‌شود.

2. کاشت میلگرد با مواد اپوکسی

منظور از مواد اپوکسی همان چسب میل‌گرد است که برای کاشت میل‌گرد از آن‌ها استفاده می‌شود. نحوه کاشت میلگرد با مواد اپوکسی مانند روش قبل است تنها تفاوت اینکه از چسب کاشت یا همان مواد اپوکسی به جای مواد سیمانی استفاده می‌شود. در این روش به دلیل قدرت چسبندگی مواد قطر و عمق حفره ایجاد شده مانند روش کاشت با مواد پایه سیمانی نیست.

3. کاشت با مهار مکانیکی

سومین روش برای نحوه و اصول کاشت میلگرد استفاده از روش مهار مکانیکی است. در این روش در محل کاشت میل‌گرد سوراخی ایجاد می‌شود که اندازه آن 2 میلیمتر بزرگ‌تر از قطر میل‌گرد است. در مرحله بعدی میل‌گرد در سوراخ قرار می‌گیرد. در انتهای میل‌گرد پره‌هایی وجود دارد که بعد از قرارگیری میل‌گرد در سوراخ با استفاده از پیچی که برای این منظور قرارداده شده پره‌ها باز می‌شوند.

پره‌های بازشده به دیواره سوراخ چسبیده و میل‌گرد در محل قرارگیری خود محکم می‌شود. این روش از برخی جهات شبیه مراحل کاشت انکر مکانیکی است.

مزایای کاشت میلگرد

مزایای کاشت میلگرد

کاشت میل‌گرد روشی مطمئن برای افزایش استحکام ساختمان است که با مسلح کردن ساختمان موجب مقاومت سازه می‌شود. پیروی از اصول و استانداردهای کاشت میلگرد بسیار مهم است و تنها از این طریق می‌توان از مزایای آن بهره برد. مهم‌ترین مزایای کاشت میلگرد عبارت‌اند از:

  • افزایش استحکام ساختمان: کاشت میل‌گرد در ساختمان موجب افزایش استحکام و افزیش قدرت تحمل بار ساختمان می‌شود. میل‌گردها توانایی زیادی دربرابر نیروهای کششی، فشاری و خمشی دارند. میل‌گردها موجب بهبود قابلیت سازه دربرابر نیروهای دینامیکی و زلزله می‌شوند. درنتیجه اجرای تمام اصول مربوط به نحوه کاشت میلگرد میزان آسیب به ساختمان را در زمان زلزله به شدت کاهش می‌یابد.
  • افزایش دقت ساخت: از دیگر مزایای کاشت میلگرد این است که با استفاده از آن‌ها می‌توان یک قالب‌بندی دقیق برای ساختمان ایجاد کرده و مانع بروز انحرافات بیشتر در ابعاد و هندسه سازه شد.
  • کمترین میزان اشغال فضا: کاشت میل‌گرد در مقایسه با مصالح ساختمانی دیگر به حجم کمتری برای انتقال و نگهداری نیاز دارند.
  • صرفه‌جویی در هزینه و زمان ساخت: با استفاده از میل‌گردهای کاشته شده هزینه مربوط به مصالح و نیروی کار کمتر شده و زمان ساخت نیز کاهش می‌یابد. با اجرای اصول کاشت میلگرد ساختمانی مستحکم خواهیم داشت که هزینه تعمیر و نگهداری برای آن کمتر خواهد بود.
  • پایداری بالا: از دیگر مزایای کاشت میلگرد افزایش طول عمر و پایداری ساختمان است.
  • انعطاف پذیری در طراحی: مزیت دیگر برای کاشت میل‌گرد این است که طراحان و مهندسان می‌توانند با انتخاب شکل، اندازه و ترکیب میل‌گردها طراحی‌های مختلف را به‌صورت دقیق اجرا کنند.
  • سازگار با محیط‌زیست: میل‌گردها قابل بازیافت هستند و از این نظر به محیط‌زیست آسیب نمی‌زنند.
  • کاهش نیاز به جوشکاری: استفاده از چسب در اصول کاشت میلگرد با مواد اپوکسی نیاز به فرایند جوشکاری را کاهش داده و ازطرفی موجب کاهش وزن سازه می‌شود.

وستاورس نماینده فروش میلگرد

شرکت صنعتی تجاری وستاورس با هدف ارائه بهترین محصولات و خدمات در حوزه ساختمان‌سازی و صنعت پتروشیمی فعالیت خود را آغاز کرد و اکنون این شرکت متشکل از تیمی متخصص است که در زمینه صنعت، صادرات و واردات عملکرد بسیار موفقی داشته و با داشتن متخصصین بازاریابی، جایگاه معتبری در بازارهای بین‌المللی دارد.

تیم وستاورس با تلاش‌های شبانه‌روزی و هوشمندی اعضای تیم توانسته است نمایندگی محصولات آرفن، ایندکس و UGA را کسب کند. ارائه محصولاتی با برترین کیفیت، رعایت استانداردهای جهانی و توجه به حقوق مصرف‌کنندگان از مهم‌ترین اصول شرکت وستاورس هستند.

جمع‌بندی

میلگرد یکی از مصالح ساختمانی بسیار مهم است که از آن برای افزایش استحکام و مقاومت ساختمان استفاده می‌شود. ازجمله مواردی که در اجرای اصول کاشت میلگرد باید موردتوجه قرار داد بررسی دقیق نیازهای ساختمان برای مشخص‌کردن تعداد و نوع مناسب میل‌گرد است. همچنین استانداردهای بین‌المللی باید دقیقاً رعایت شوند.

نحوه کاشت میلگرد براساس محل و نوع کاشت متفاوت است. کاشت میل‌گرد بر اساس محل کاشت شامل کاشت در بتن، کاشت در ستون و کاشت در فونداسیون است. همچنین روش اجرا به سه صورت انجام می‌شود که شامل کاشت میل‌گرد با مهار مکانیکی، با مواد اپوکسی و برپایه مواد سیمانی انجام می‌شود.

افزایش استحکام ساختمان، انعطاف‌پذیری، صرفه‌جویی در هزینه و زمان ساخت، کمترین میزان اشغال فضا و افزایش دقت ساخت برخی از مزایای کاشت میلگرد هستند.

گروه صنعتی تجاری وستاورس فعال در حوزه صنایع ساختمانی و پتروشیمی به دلیل فعالیت‌های تخصصی در حوزه صنعت، بازاریابی، صادرات و واردات به‌عنوان چهره‌ای موفق در بازارهای داخلی و خارجی شناخته شده است. برای کسب اطلاعات بیشتر درباره محصولات، خدمات و خرید محصول به بخش تماس با ما مراجعه کنید.

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *