بست های آتش نشانی

از جمله تجهیزات مهم برای اتصال لوله‌ها و شلنگ‌ها در سیستم‌های اطفای حریق بست های آتش نشانی هستند. این تجهیزات مانع نشت در محل اتصال نازل و شلنگ شده و ایمنی کلی سیستم را تأمین می‌کند. استفاده از بست‌های آتش‌نشانی تأثیر مهمی در عملکرد بهینه و ثبات تجهیزات دیگر داشته و همچنین عملیات مهار آتش‌سوزی با کارایی بیشتری انجام می‌شود.

علاوه بر این، نصب و نگهداری ایمن تجهیزات آتش‌نشانی مانند کپسول از دیگر کاربردهای بست آتش نشانی است. انواع بست آتش نشانی بر اساس محل کاربرد و جنس متفاوت است. بست سقفی یا دیواری، بست شلنگ آتش‌نشانی و بست ریلی چند نمونه از انواع بست آتش‌نشانی هستند. در این مقاله از گروه صنعتی بازرگانی وستاورس به موضوع بست های آتش نشانی می‌پردازیم.

بست آتش نشانی چیست؟

تجهیزات مختلفی در سیستم‌های آتش‌نشانی و مهار آتش استفاده می‌شود که بست آتش‌نشانی یکی از ابزارهای مهم است. با استفاده از انواع بست آتش نشانی شلنگ‌های آتش‌نشانی تثبیت شده و جریان آب به‌ویژه در فشار بسیار بالا کنترل و مدیریت می‌شود. علاوه بر این، با استفاده از این بست‌ها می‌توان به‌صورت موقت آسیب واردشده به شلنگ را در حین عملیات متوقف کرد. همچنین برای بسته‌بندی و جابه‌جایی تجهیزات مختلف آتش‌نشانی می‌توان از این بست‌ها استفاده کرد.

بست های آتش نشانی

انواع بست آتش نشانی

در بخش آتش‌نشانی و سیستم اطفای حریق انواع بست آتش نشانی برای اتصال انواع تجهیزات، اتصالات، لوله‌ها و شلنگ‌ها استفاده می‌شود. بست‌ های آتش نشانی بر اساس کاربرد، نوع تجهیزات و محل نصب با یکدیگر متفاوت هستند. رایج‌ترین انواع بست آتش نشانی عبارت‌اند از:

1. بست شلنگ آتشنشانی

با استفاده از بست شلنگ، اتصال محکمی بین شلنگ آتش‌نشانی با پمپ، نازل یا کوپلینگ برقرار شده و هیچ‌گونه نشتی آب وجود نخواهد داشت. جنس این بست‌ها از آلیاژهای مقاوم در برابر زنگ‌زدگی و حرارت مانند استیل ضدزنگ، گالوانیزه یا برنج هستند. رایج‌ترین نوع این بست‌ها بست فنری یا پیچی است.

2. بست زین‌ دار

نوع دیگری از بست ‌های آتش نشانی بست زین‌دار است که برای انشعاب گرفتن از لوله‌های سیستم اسپرینکلر از آن‌ها استفاده می‌شود. از دیگر کاربردهای بست آتش نشانی زین‌دار نصب نازل روی لوله بدون نیاز به برش لوله اصلی است. این نوع بست به‌آسانی نصب شده و برای لوله‌های فلزی و پلاستیکی مناسب است.

3. بست لوله آتش نشانی

با استفاده از بست لوله آتش‌نشانی لوله‌های سیستم آتش‌نشانی مانند اسپرینکلر بر روی زمین، سقف یا دیوار تثبیت می‌شود. این نوع بست گزینه بسیار مناسبی برای تثبیت لوله در برابر تغییر مکان یا لرزش است. بست دوتکه، بست یوشکل و بست ریل‌دار انواع مختلف این نوع بست های آتش نشانی هستند که از جنس آلومینیوم، استیل یا فولاد گالوانیزه ساخته می‌شوند.

4. بست نصب تجهیزات

با استفاده از این نوع بست های آتش نشانی تجهیزات اطفای حریق مانند جعبه‌های هوزریل، کپسول‌های آتش‌نشانی یا شیرهای آتش‌نشانی روی دیوار نصب می‌شوند. علاوه بر این، بست خودرویی از این گروه برای نصب تجهیزات در خودرو آتش‌نشانی است. بست جعبه آتش‌نشانی و بست دیواری کپسول انواع دیگر بست نصب تجهیزات هستند.

در یک تقسیم‌بندی دیگر انواع بست آتش نشانی عبارت‌اند از:

  • بست‌های فلزی: این نوع بست آتش‌نشانی برای شرایط سخت مانند حرارت و فشار بالا طراحی شده و از جنس فولاد ضدزنگ یا آلیاژهای مقاوم به خوردگی هستند.
  • بست‌های خودکار: بست‌های خودکار در زمان فشار بالای جریان آب به‌صورت خودکار محکم شده و در سیستم‌هایی که به اتصال سریع و محکم احتیاج دارند از آن‌ها استفاده می‌شود. این نوع بست‌ها در سیستم‌های پیچیده که به‌صورت خودکار کار می‌کنند استفاده می‌شوند.
  • بست‌های لاستیکی: از این نوع بست های آتش نشانی برای کاهش لرزش‌ها و ممانعت از آسیب به شلنگ آتش‌نشانی استفاده می‌شود. در شرایطی که انعطاف‌پذیری بالایی نیاز است و همچنین برای اتصالاتی که در معرض فشار یا حرکت هستند از این بست‌ها استفاده می‌شود.
  • بست‌های پلاستیکی: بست‌های پلاستیکی با نوع لاستیکی متفاوت بوده و مقاومت کمتری در برابر عوامل محیطی مانند خوردگی دارند. به همین دلیل از این نوع بست‌ها در سیستم‌های آتش‌نشانی کوچک استفاده می‌شود.

کاربردهای بست آتش نشانی

کاربردهای بست آتش نشانی

بست‌های آتش‌نشانی بر اساس جنس و عملکرد آن‌ها کاربردهای متفاوتی دارند. در ادامه کاربردهای بست آتش نشانی را بررسی می‌کنیم.

1. سیستم آتشنشانی شهری

یکی از رایج‌ترین و شناخته‌شده‌ترین موارد کاربرد انواع بست آتش نشانی استفاده از آن‌ها در سیستم آتش‌نشانی شهری است و با استفاده از بست‌ها شلنگ‌های آتش‌نشانی به ایستگاه‌های پمپاژ و منابع آب متصل می‌شوند. با استفاده از بست های آتش نشانی لوله‌ها و شلنگ‌ها در شرایط بحرانی در برابر فشار آب بالا مقاومت می‌کنند.

2. اتصالات در خودروهای آتش نشانی

مورد دیگر کاربرد انواع بست آتش نشانی استفاده از آن‌ها در خودروهای آتش‌نشانی است که با استفاده از آن‌ها تجهیزات مختلف در خودرو آتش‌نشانی تثبیت شده تا در هنگام حرکت خودرو آسیب نبینند.

3. سیستم های آتش نشانی آسمان‌خراش‌ها

از دیگر کاربردهای بست آتش نشانی استفاده از آن‌ها در ساختمان‌های بلند و آسمان‌خراش‎‌ها است. در این ساختمان‌ها سیستم آتش‌نشانی متحمل فشار بالایی بوده و باید از بست‌های مقاوم در برابر حرارت و فشار بالا استفاده شود.

4. سیستم آتش نشانی صنعتی

در کارخانه‌ها و تأسیسات صنعتی استفاده از سیستم آتش‌نشانی ضروری است؛ زیرا در این محیط‌ها خطر آتش‌سوزی وجود داشته و باید از بست های آتش نشانی با میزان تحمل بالا استفاده کرد. بست‌های مورد استفاده در چنین سیستمی باید بتوانند فشار و حرارت بالایی را تحمل کند.

نکات مهم در استفاده از بست های آتش نشانی

برای افزایش کارایی، ایمنی و دوام سیستم‌های آتش‌نشانی در استفاده از تمام تجهیزات آن و از جمله انواع بست آتش‌نشانی نکات مهمی را رعایت کرد. این نکات عبارت‌اند از:

1. انتخاب بست مناسب

برای انتخاب بست آتش‌نشانی باید موارد مهمی مانند شرایط محیطی  و نوع لوله و شلنگ مورد توجه قرار گیرد. برای شلنگ‌های فشار بالا از بست‌های فلزی و برای شلنگ‌هایی که به انعطاف‌پذیری نیاز دارند از بست‌های لاستیکی استفاده می‌شود. علاوه بر این باید هنگام انتخاب انواع بست های آتش نشانی شرایط محیطی مانند رطوبت، دما، مواد شیمیایی و… نیز مورد توجه قرار گیرد.

2. توجه در نصب

در هنگام استفاده از بست‌ های آتش نشانی نباید شلنگ و لوله‌ها آسیب ببینند. با استفاده از بست‌های مناسب می‌توان مانع از آسیب لوله‌ها شد. باید هنگام استفاده لوله‌ها و شلنگ‌ها  از حرارت بالا، سایش و ضربات فیزیکی مصون باشند و بست‌ها به صورتی نصب شوند که آسیبی به شلنگ‌ها و لوله‌ها نرسد.

3.بست های آتش نشانی؛ اطمینان از اتصال

توجه به اتصال اصولی و استاندارد از دیگر موارد مهم مربوط به استفاده از بست‌های آتش‌نشانی است. نوع نصب باید به صورتی باشد که هیچ‌گونه نشتی در لوله‌ها و شلنگ‌ها رخ نداده و یا از یکدیگر جدا نشوند. عدم توجه به اتصال ایمن موجب خروج فشار آب از اتصال شده و موجب آسیب‌هایی مانند خرابی تجهیزات و کاهش عملکرد سیستم آتش‌نشانی می‌شود.

4. بازرسی مستمر

نکته مهم دیگری که در استفاده از بست های آتش نشانی وجود دارد بازرسی دوره‌ای آن‌ها است. استفاده طولانی‌مدت و تحت‌فشار بالا موجب آسیب‌دیدن بست‌ها شده که می‌تواند خسارات شدیدی به بار آورد. به همین دلیل برای اطمینان از سالم‌بودن بست‌ها و افزایش کارایی آن‌ها لازم است به‌صورت دوره‌ای بازرسی شده و عملیات تعمیر، تعویض و نگهداری انجام شود.

5. تناسب بین اندازه بست با اندازه شلنگ

نکته مهم دیگری که دررابطه‌با کاربرد انواع بست آتش نشانی وجود دارد متناسب بودن اندازه بست‌ها با اندازه لوله‌ها و شلنگ‌ها است. استفاده از بست‌ های آتش نشانی با اندازه‌های نامتناسب موجب نشتی و آسیب‌دیدن سیستم می‌شود. به همین دلیل لازم است بین بست‌ها و شلنگ و لوله‌ها تناسب وجود داشته باشد.

6. آموزش پرسنل

تمامی پرسنل آتش نشانی باید با تمامی تجهیزات، اتصالات و… آشنا شوند و چگونگی نصب بست آتش‎‌نشانی هم یکی از این موارد مهم است. چگونگی تنظیم بست‌ها و محکم بستن آن‌ها، استفاده از ابزارهای مناسب و انجام تست فشار برای اطمینان از عملکرد بهینه بست‌ها ضروری است.

نصب بست آتش نشانی

چگونگی نصب بست آتش نشانی

به‌طورکلی برای نصب بست آتش‌نشانی باید ابتدا شلنگ را به نازل یا لوله موردنظر وصل کرده و بست در محل اتصال قرار گرفته و محکم شود. تنظیمات فشار مرحله دیگری است و در برخی بست‌ها می‌توان با تنظیم فشار آب از عدم وجود مشکل در جریان آب مطمئن شد. همان‌طور که در بخش قبلی گفته بازرسی‌های دوره‌ای از دیگر نکات مهم هستند تا از بروز هرگونه مشکل مانند خوردگی یا آسیب جلوگیری شود.

وستاورس عرضه‌کننده انواع بست های آتش نشانی باکیفیت

شرکت صنعتی بازرگانی وستاورس از مهم‌ترین عرضه‌کنندگان تجهیزات مختلف ساختمانی است که محصولاتی با بهترین کیفیت ارائه می‌دهد. انواع ساپورت‌های تأسیساتی، لرزه‌گیر و جداساز لرزه‌ای، انکرهای شیمیایی و مکانیکی، پروفیل‌های درز انبساط و پروفیل‌های دکوراتیو سنگ و سرامیک بخشی از محصولات شرکت وستاورس هستند. این شرکت همچنین انواع بست های آتش نشانی برای کاربردها و محیط‌های مختلف را نیز به فروش می‌رساند.

جمع‌بندی

بست های آتش نشانی از جمله تجهیزات مورد استفاده در سیستم‌های اطفای حریق هستند که همانند تمامی تجهیزات آتش‌نشانی اهمیت زیادی دارند. انواع بست آتش نشانی در یک دسته‌بندی شامل بست‌های فلزی، پلاستیکی، لاستیکی و اتوماتیک هستند. بست‌های فلزی از جنس فولاد ضدزنگ یا گالوانیزه ساخته می‌شوند. ایجاد اتصال بین شلنگ آتش‌نشانی با پمپ، متوقف کردن موقتی آسیب وارده به شلنگ با استفاده از بست‌ها و تثبیت تجهیزات آتش‌نشانی مانند کپسول و جعبه هوزریل برخی از کاربردهای بست آتش نشانی هستند.

گروه صنعتی بازرگانی وستاورس متشکل از تیمی توانمند از متخصصان و مهندسان حوزه تجهیزات ساختمانی و پتروشیمی تلاش می‌کند تا محصولاتی با بهترین کیفیت روانه بازار کند. شرکت وستاورس اهداف کوتاه‌مدت و بلندمدت متعددی مانند عرضه محصولات باکیفیت، تسهیل صادرات و واردات کالا، ترانزیت بین‌المللی و… را در استراتژی‌های خود قرار داده است. برای کسب اطلاعات بیشتر در زمینه تجهیزات ساختمانی، خرید و مشاوره می‌توانید از بخش تماس با وستاورس اقدام کنید.

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *